Svärds tredje seger: "Känns jäkligt fint"

Efter en väldigt händelserik sista dag på Folkracefestivalen vann Tobias Svärd herrtävlingen.

20 juli 2019 20:59

Att det skulle bli en actionfylld och dramatisk finaldag på folkracebanan i Motala gick nog att förutspå redan under herrarnas två första heat. Aldrig tidigare under veckan har det varit så hög fart och mycket kamp. Detta fick även finaldagens enda hemmaförare, Victor Gustafsson erfara.

Motalakillens andra heat var nämligen mycket dramatiskt. Efter en jämn start fick Victor lägga sig lite bakom, men sedan föll bilarna framför bort en efter en. Punktering, rullningar med mera och Gustafsson kunde knipa en andraplats i heatet.

Det räckte dock inte till en semifinal och Victor Gustafsson fick nöja sig med en 44:e plats.

– Jag är nöjd med tävlingen ändå. Det är stentufft och standarden är väldigt hög, säger årets bästa Motalaförare på herrsidan.

Actiontemat fortsatte. Rullningarna avlöste varandra och det smällde ute på banan. I ett heat flög ett däck av från en bil och sedan började det brinna på banan. Lyckligtvis var funktionärerna snabbt framme med brandsläckaren och situationen redde ut sig. En annan krasch ledde till att föraren tvingades åka till sjukhus, men läget ska vara helt okej.

Trots några olyckor var Fredrik Karlsson, pressansvarig för Folkracefestivalen, nöjd med finaldagen.

– Funktionärer och arrangörer har gjort ett gott jobb. De situationer som har uppstått har vi löst bra.

– Det är ändå roligt att det blev en så händelserik finaldag! Action och dramatik är ju lite av charmen med folkrace, och det är även anledningen till att många kommer och tittar. Det är underhållande.

Själva A-finalen då? Jo, även den blev fartfylld, om än inte lika händelserik.

Två förare från Mjölbyklubben Kvarnvingarna tog sig dit. Daniel Wall efter att ha vunnit semifinalen storstilat och Mikael Thiman som tog sig dit genom att vinna B-finalen.

Wall startade starkast och hade ett försprång i de första varven. Men sedan svischade MK Orions Tobias Svärd förbi. Han höll ledningen och vann därmed Folkracefestivalen i Motala för tredje gången.

– Det känns jäkligt fint med den här segern. Stort, säger han och börjar berätta om finalheatet.

– Jag fick en okej start och kom loss som tvåa, men sedan blev jag framskjuten och hamnade i vallen. Då tänkte jag att nu är det färdigt. Men jag landade ju på hjulen igen så det var bara att köra vidare och öka tempot. Jag trodde det skulle bli kämpigt med tanke på luckan Daniel Wall fick, men det gick.

Kvarnvingarnas Wall blev till slut tvåa, och var ganska nöjd trots att han tappade ledningen.

– Jag gjorde så gott jag kunde, men Svärd var helt enkelt snabbare än mig idag. Jag slog honom i en tät duell förra året, men i år fick han ta förstaplatsen istället.

Resultat från finaldagen

Herrarnas A-final:

1. Tobias Svärd, MK Orion

2. Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna

3. Daniel Samuelsson, MK Team Westom

4. Mikael Thiman, MSK Kvarnvingarna

5. Gustaf Hansson, Rasbo MK.

6. Jimmy Karlsson, Skepptuna MK

B-finalen:

1. Mikael Thiman, MSK Kvarnvingarna

2. John Svensson, SMK Valdermarsvik

3. Niklas Ledin, MK Kopparberg

4. Ulf Eriksson, Oskarshamn RRC

5. Dennis Gudmundsson, Kristianstad FRC

6. Kristoffer Andersson, Kolsva MS

Juniorvinnare: Simon Gustavsson, Sunnansjö MK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding