Storligorna i fara för svenska tv-tittare

La Liga och Serie A kan vara förlorade för tv-tittarna i höst. Ingen svensk kanal har ännu säkrat rättigheterna till två av Europas största fotbollsligor.

Vi kommenterar inte rättigheter som ligger ute på marknaden, säger NENT:s sportchef Per Nunstedt, som tidigare sänt ligorna i Viasat.

15 juni 2018 09:44

Viasat, eller rättare sagt Nordic Entertainment Groupt (NENT), tidigare MTG, har säkrat rättigheterna för Premier League-fotbollen.

Nu har de även gjort klart med tyska Bundesliga, franska Ligue 1, nederländska Eredivisie, belgiska ligan samt skotska ligan som kommer att sändas i Viasats kanaler, där man även har Champions League sedan tidigare.

Tidigare har Viasat även haft spansk och italiensk ligafotboll. Huruvida de har det även i höst är dock högst oklart.

"Vissa ligor byts ut"

Avtalen för både spanska La Liga och franska Serie A har löpt ut efter den senaste säsongen.

TT: Hur ser det ut med La Liga och Serie A nästa säsong?

Vi kommenterar inte rättigheter vi inte har och ligor som ligger ute på marknaden. Med det sagt är vi otroligt stolta och nöjda med det fotbollspaket vi har i dag, säger Per Nunstedt och fortsätter:
Vi har haft den bästa fotbollen och det har vi fortfarande. Sedan är det vissa ligor som byts ut. Nu går vi in med Bundesliga som vi verkligen tror det finns stor potential i. Sedan har vi La Liga och Serie A-lagen i CL-fotbollen som ändå brukar gå bra. Topplagen har vi ju alltså kvar som det ser ut just nu på rättighetsmarknaden.

Inga kommentarer

Ingen av de andra stora svenska sportkanalerna har heller köpt rättigheterna att sända de inhemska ligamatcherna med storlag som Real Madrid, Barcelona, Juventus och Milan från och med i höst.

Generellt sett kommenterar vi inte rättigheter som vi inte har och det är hållningen även här, säger Hanif Hosseini, sportchef på Discovery, som bland annat har kanalerna Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport.
Vi kommenterar inte rättigheter som vi inte har, vi har inget mer att säga om det, säger Johan Cederqvist, programchef för C More Sport.

C More har på senare år haft en medveten inhemsk inriktning, med rättigheter för både herrarnas allsvenska i fotboll (Discovery övertar rättigheterna 2020) samt svensk ishockey.

TT: Påverkar den strategin eventuella rättighetsförvärv?

Det klart att vår huvudstrategi påverkar vilka rättigheter vi köper men det betyder inte att vi bara har inhemsk sport, säger Cederqvist.
Fakta: Fotboll i tv

Här är kanalerna som sänder nästa säsong av de stora fotbollsligorna

Champions League: Viasat

Europa League: Discovery

Premier League: Viasat

Serie A: Ingen

La Liga: Ingen

Bundesliga: Viasat

Ligue 1: Viasat

Eredivisie: Viasat

Allsvenskan: C More (Discovery från och med 2020)

Superettan: C More

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!