Ny bana ska lyfta SMK Motala

Folkrace och speedway utvecklar hela tiden sina anläggningar på Dunteberget. Det gör även motocrossdelen av SMK Motalas verksamhet.

2 september 2019 12:37

I sommar har det, med hjälp av investeringsbidrag från Motala kommun, byggts en mycket bättre minibana för de yngsta ungdomarna. Nybygget finns i sluttningen bakom speedwaybanan och den stora banan har fått lämna lite plats för den lilla.

40 000 kronor har uppfräschningen kostat, varav 25 000 är bidrag från kommunen.

– Förut har man inte fått någon fart på den lilla banan. När vi har så stora backar på vår stora bana blir det en stor omställning. Därför har vi haft ett behov av att bygga om, säger Hans Nilsson, ordförande i SMK Motalas mc-klubb.

Mikael Karlsson, tidigare förare själv och nu eldsjäl och förälder i klubben, har koordinerat det nya bygget. Efter Folkracefestivalen började det.

– Vi har förlängt banan, gjort den dubbelt så lång, och skapat fartsträckor. Sedan ska den lilla banan ha backar, precis som den stora, säger Karlsson.

Planen är också att utveckla den lilla banan ännu mer med fler steg. Typ byggen av vallar och hopp.

SMK Motalas mål är att sänka trösklarna för att få fler nybörjare och fler ungdomar. Om man inte kört förut kan de stora backarna på Dunteberget vara avskräckande.

– Vi vill få in fler ungdomar och här bjuds det bättre in till det, säger Hans Nilsson och berättar att det finns ett utbyte med grannklubben SMK Vadstena där man tränar hos varandra varannan gång.

När det gäller motocross i Motala har SMK egen stor tävling nu kommande lördag, med 160 deltagare.

Marcus Karlsson, sju år, har redan tränat lite på den halvstora 65-slingan. Han gillar farten bäst med sporten.

Simon Nilsson, tolv år, vet hur man klarar de stora backarna.

– Man måste få upp farten och våga köra fort, säger Motalaföraren på lördagens träning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius