Nu är uppehållet slut för "Fimpen"

Senaste gången Anders "Fimpen" Gustafsson körde Folkracefestivalen var i slutet av 1990-talet.

Nu är det dags igen.

15 juli 2019 07:00

– Jag vet faktiskt inte exakt vilket år jag var med senast. Det får du nog be nån kolla upp i så fall, säger han och ler.

Vi träffas i garaget vid hemmet en bit utanför stan. Här står ett par blåa och en gul folkracebilar där den ena ser ut att vara klar, den andre verkar det vara mer att göra på.

– Det är sonens som jag ska försöka fixa till, den läckte olja.

Just sonen Victors tävlande är i första hand det som gjort att Anders själv inte suttit i en tävlingsbil på många år.

– Jag har skruvat åt honom och tycker det är minst lika kul, att se till att hans bilar fungerar.

Så varför comeback nu?

– Vi hade snackat om att jag skulle köra nästa år, när festivalen fyller 40, och att vi då skulle dela bil. Men sen körde jag den här bilen vid en träningsdag för ett par veckor sen och då tyckte Victor att jag skulle köra den nu.

På den vägen är det. Och nu finns Anders med i veteranklassen, med sikte på bra resultat.

– Ja, jo, om jag bara kommer iväg från start ska det nog gå ganska bra. Men det är just starterna som jag är lite orolig för.

Han har varit med som funktionär under festivalen under många år, sköter oftast en lastmaskin och lyfter bort kraschade bilar.

Han skrattar lätt när han säger:

– Man har stått bredvid banan många gånger och tänkt, "men hur kör de egentligen". Hur svårt kan det vara? Nu är det upp till bevis själv och kanske får man äta upp det man har kritiserat andra för.

Den som kan sin historia vet att Anders körde mycket folkrace, men att han mest gjort sig känd som en potent rallyförare. Från 1983 till 2009 körde han och hans specialité var rallyspecialer, korta intensiva sträckor, där han ofta var riktigt snabb.

– 26 år utan uppehåll blev det, säger han och ler.

Men någon comeback i rally är inte planerad.

– Det skulle inte gå ekonomiskt, sporten har blivit så mycket dyrare mot när vi höll på som intensivast. Då fanns det ju inte så mycket att göra på bilarna, nu kan du ju lägga ner i princip hur mycket pengar som helst.

– Däremot skulle det vara riktigt häftigt med Midnattssolsrallyt. I en Ford Escort, om man får drömma lite. Men det blir nog inte av.

Han tjuvstartade sin folkracecomeback förra året med tre tävlingar.

– I en av dem, i Västerås, ledde jag faktiskt A-finalen när gasen häktade sig och det blev lite okontrollerad körning så att en smet förbi.

Så med andra ord finns det anledning att tro att det skulle kunna bli finalen även nu?

– Nja, det vet jag inte. Jag brukar säga att jag i alla fall kan vara med och förstöra för nån (skratt). Det finns många duktiga förare med i den här tävlingen så det komme bli stentufft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén