Ny NHL-klubb för förre LHC-backen

Gustav Forsling, 23, har gjort sitt i Chicago. Natten till tisdag trejdades Linköpingskillen till Carolina Hurricanes. "Jag var förberedd på att något kunde hända", säger han.

25 juni 2019 12:08

Det kan gå fort i NHL-hockeyn.

Gustav Forsling draftades av Vancouver, men redan innan han för några år sedan åkte över till Nordamerika bytte Chicago Blackhawks till sig rättigheterna för LHC-backen. Nu är han inblandad i en ny trejd. Efter tre säsonger i klassiska Chicago är det klart att det inte blir en fjärde. I stället hamnar han och lagkamraten, målvakten Anton Forsberg, i Carolina Hurricanes, som hör hemma i Raleigh på östkusten.

Svenskduon byts bort mot defensive backen Calvin de Haan och finska löftet Aleksi Saarela.

För Gustav Forsling, som efter Chicagos missade slutspel varit mycket hemma i Linköping och tränat under våren och sommaren, kom inte klubbytet som en chock.

– Jag var föreberedd på att något kunde hända, men blev så klart överraskad ändå, säger han till Sporten.

Hur känns det då?

– Det känns väldigt bra.

Chicago har sedan förre Moratränaren Jeremy Collitons intåg i klubben satsat på fler och fler svenskar, men minskar nu den blågula skaran. I stället får Lucas Wallmark sällskap av två unga landsmän i den gångna säsongens skrällgäng.

Gustav Forsling gjorde nio poäng på 43 NHL-matcher under säsongen, medan Forsberg fick nöja sig med AHL-spel. Gemensamt är att deras kontrakt går ut kring månadsskiftet och att de då blir så kallade restricted free agents.

För Forsling har det totalt blivit 122 NHL-matcher och 27 poäng, men han har också fått tillbringa en del tid i farmarlaget Rockford. Under gångna vintern hade han en ordinarie tröja när inte framfarten stördes av olyckliga skador.

– Gustav har visar en stor mängd skicklighet i hans unga karriär och vi tror att han kommer fortsätta utvecklas, säger Hurricanes general manager Don Waddell till klubbens hemsida.

– Jag tror att detta blir jättebra för Gustav. Förhoppningen är att han kan få en större roll, säger agenten Walter Olsson.

Mer NHL: Det blir ingen fortsättning i Colorado förre LHC-spelaren Carl Söderberg. Efter spel i Boston och Colorado får 33-åringen fortsätta karriären i Arizona Coyotes. 33-åringen stod för 49 poäng i grundserien i vintras, men i slutspelet gick det tyngre med bara två assists. I Arizona återfinns sedan tidigare Oliver Ekman Larsson och Niklas Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius Per Bergsten