Därför saknades LHC:s backstjärna

Inget spel mot AIK, ingen träning dagen efter – men det ska inte vara någon fara med LHC-backen Mattias Bäckman.

30 augusti 2019 18:00

– Vi har hela tiden sagt att det är viktigt att inte överbelasta honom och att vila ibland är en del av rehabiliteringen, säger lagläkaren Iannis Magounakis.

Så LHC-fansen behöver inte vara oroliga?

– Nej, det tycker jag inte.

Det är två veckor till seriestart i SHL-hockeyn och när Linköping HC tränade på fredagen saknades nyckelspelarna Broc Little och Mattias Bäckman. Den förre är förkyld, medan den sistnämnde som bekant har en lång skadehistorik med svårdefinierade bekymmer i höften/ryggen/ljumsken.

Efter åtta och en halv månad av skador, bakslag, rehabträning och inte minst ovisshet var Bäckman för några veckor sedan tillbaka i spel och har sedan dess varit med på de allra flesta matcher och träningar. Men nu har han varit borta från isen under de senaste dagarna. Han spelade inte mot AIK (4–0) i torsdags och den officiella förklaringen var att det varit bestämt sedan tidigare.

Men det blev alltså inte heller någon träning på fredagen.

Bert Robertsson, tränaren, sa efter avslutat pass:

– Detaljerna får du ta med läkaren, men han har skäl att inte vara på is. Så är det.

Det gör att det är lätt att tro att backen, som blir en av LHC:s viktigaste spelare i vinter, drabbats av ett bakslag på vägen tillbaka, men Iannis Magounakis väljer att dämpa oron.

– Mattias följer ett strikt tränings- och matchschema för att försäkra sig om tillräcklig återhämtning i alla fall under säsongens början. Det får inte bli någon överbelastning, säger han.

LHC-veckan avslutades med en riktigt tuff träning med bland annat mjölksyrefylld skridskoåkning som allra sista del.

– Nu är det ett par dagar ledigt och då kände vi att vi kunde bränna på lite extra, säger Bert Robertsson.

Han framhåller att tanken är att träna relativt hårt hela tiden, även sen när det blir spel om poäng.

– Vill pumpa på bra resten av säsongen också. Då kan man flytta gränsen och det som var tufft innan upplevs som rätt normalt. Vi kommer hålla tempot och den fysiska anspänningen uppe i alla träningar. Det är en del av konceptet och metodiken.

Det blir en vana.

– Exakt. Det blir normalt. Då blir det inte högre tempo på matcherna än på träningarna.

Sedan tidigare finns långtidsskadade Dan Pettersson på frånvarolistan och där är det inte aktuellt med spel förrän senare i höst. Backtalangen William Worge Kreü, som tränat med A-laget i sommar, kommer nu mer tydligt att spela med juniorerna.

Två matcher återstår före seriestart: mot Malmö i Ljungby på tisdag och mot HV 71 i Jönköping nästa söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten