Candevi: LHC gör rätt – men också fel

Det är otroligt roligt att läsa den långa listan med tidigare LHC-spelare som stormar fram i NHL. Frågan är dock: Hur kan LHC vara utan ett SM-guld när så många stjärnor varit här?

3 januari 2019 10:05

LÄS MER: "Tycker att vi tagit oss ur svackan"

På LHC:s hemsida la klubben ut en härlig lista med spelare som tagit plats i NHL med en bakgrund i LHC. Mest imponerande är trion Carl Dahlström, Gustav Forsling och Jakob Forsbacka Karlsson som spelade i samma J20-lag och nu var med i Winter classic. Förutom dessa tre har nu Marcus Högberg fått förtroendet att vakta Ottawas kasse i två matcher.

Då får man inte heller glömma bort att nämna Jakub Vrana, Gabriel Carlsson och Patrick Russell som alla tre har fått en del av sin hockeyutbildning i LHC:s akademi. Visst är det härligt att listan på namn i NHL som har någon koppling till LHC bara fortsätter och fortsätter. . .

LÄS MER: Sköna beskedet: Bibic tillbaka

Det finns en sak att konstatera: Linköping HC gör någonting rätt.

Det är en kombination av att de knyter åt sig talangfulla spelare tidigt med att de får en riktigt bra utbildning som gör att vi ser denna utveckling. Det är inte bara i Linköping saker och ting görs rätt – titta bara på hur det lilla landet Sverige står sig i de stora mästerskapen. Bara av att sitta uppe och kolla på JVM om nätterna nu gör att man får insikt i att vårt land gör något riktigt bra när det gäller att fostra ishockeyspelare. Det gör mig väldigt stolt. Extra stolthet blir man även över ishockeyutbildningen i denna stad när två produkter från akademin, Adam Ginning och Johan Södergran, är med i JVM-turneringen. Den förstnämnda är till och med en helt egen produkt som är född och uppvuxen i staden. Han är dessutom bara 18 år vilket gör att han kan vara med i turneringen även nästa år. Det är lätt att glömma bort hur ung han är och hur duktig han faktiskt är som tagit den rollen han har så pass bra i JVM.

Sedan behöver man inte kolla långt bort i tiden för att se spelare som har blommat ut hos LHC. Kolla bara på Jakob Lilja som nu har lekstuga i Djurgården och Växjös Daniel Rahimi som i Linköping tog kliven till att bli den backjätten han är i dag.

LÄS MER: LHC-känsla i NHL:s stormatch

Men. Det finns dock ett stort orosmoment kring detta. Alla dessa talangfulla spelare har gått genom LHC – men ändå har inte A-laget tagit något SM-guld.

Det känns spontant som att Linköping behöver bli bättre på att knyta till sig talangerna under en längre tid. Att spelarna går till NHL är ju såklart bara positivt och det är riktigt kul att klubben utbildar duktiga spelare, men samtidigt vill man se att de får valuta för arbetet som läggs ner. Det känns dock som klubben är på rätt väg där med att skriva längre kontrakt och börjat planera mer långsiktigt. Nu är det bara att vänta och se om det kommer löna sig också med ett SM-guld inom tre år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi