"Gör det för mitt älskade IFK"

Han sålde huset och ville göra något bra för pengarna som blev över. Därför står det Peter Lind på bröstet på IFK Motalas nummer nio, Albin Rohlén, i elitserien.

27 oktober 2017 08:00

15 000 kronor lägger supportern upp för sitt sponsorskap. Förutom på Albin Rohléns tröja har han sitt namn i matchprogrammet, och plats på en av IFK:s mathyllor, med mera.

– Jag fick loss lite pengar och i stället för att bara bränna dem ville jag visa respekt för mitt älskade IFK, säger Peter.

Peter Lind och IFK-bandyn är en lång kärlekshistoria som det nuförtiden ses många bevis för, på sociala medier där Peter lägger ut svartvita tidningsklipp och överallt skriver sin tagg Älska IFK.

Bandyintresset började när hans pappa Håkan tog med honom till kvalmatchen mot Nässjö 1979. Motalagrabben Peter hade annars mest spelat fotboll, hade bra vänsterfot som nummer 3 i Borens IK:s pojklag.

Men efter kvalet 1979, när IFK gick upp efter den avgörande kvalmatchen borta mot Kungälv där Larsa Andersson avgjorde, var Peter Lind fast som bandysupporter.

Han minns Östen Erikssons åtta raka straffmål tidigt 80-tal, han minns båda SM-finalerna 1985 och 1987, som han var på plats på, och han minns semifinalen mot Boltic 1984 då han var på plats två timmar före match.

– Jag fick Stefan Lindéns klubba med alla autografer på, minns han.

Peter Lind minns också 90-talet där han såg IFK på plats på World cup i Ljusdal, ihop med kusinen Magnus Wååg. Då minns han också när Patrick Sandell kom tillbaka till stan som en storskytt.

I snart 40 år har Lind sett så många IFK-matcher han kommit åt. Det har varit många ljuva minnen, men också en del otäcka.

– Jag minns en gång i Västerås när vi blev attackerade av deras fans, de kastade gatsten mot vår buss och jag var nära att bli träffad. Jag kan komma i diskussioner med andra fans, som Boltic några gånger, men jag är ingen buse. Även om jag kan bli förbannad på IFK när laget spelar dåligt. Men då säger jag det bara, helt lugnt på mitt sätt.

Dina värsta minnen med IFK?

– De gånger laget åkt ur (2009 och 2013).

När Peter Lind ville sponsra en spelare i IFK stod det till slut mellan nyförvärvet Jakob Edberg, son till ikonen Kjell Edberg, och Albin Rohlén, son till guldhjälten Håkan Rohlén. Det blev Albin, de har en speciell relation eftersom Albin gick i skolan ihop med Peters son Gabriel.

Vad tror du om säsongen nu?

– Jag är lite orolig, men när ingen tror på oss tror jag att det kommer att gå bra. Vi kommer att ha Tillberga och Kalix bakom oss. Det gäller att de unga, som Rohlén och Spångberg, kliver fram nu så som Palle Sandell och Thomas Pålsson en gång gjorde.

Vad ser du fram emot mest i vinter?

– Vetlanda hemma på annandagen, säger Peter Lind som såg träningsmatchen mot Vetlanda borta (2–12-förlust) och som planerar att se premiären mot Sandviken borta på söndag på plats.

– Vi ska snacka om i fall det finns nåt sätt att ta sig dit, säger supportern.

Drömmer om Australien

Namn: Peter Lind.

Ålder: 48 år.

Bor: Lägenhet i Motala.

Familj: Singel. Barnen Gabriel och Josefine.

Yrke: Arbetslös metallarbetare.

Fritidsintressen: Bandy, Liverpool och fotboll.

Förebild: Kjell Edberg.

Drömresemål: Har rest mycket, bland annat till Hawaii och USA. Vill till Australien.

Blir glad av: Positivitet.

Blir irriterad på: Avundsjuka.

Lyssnar på: Metallica.

Bästa tv-program: Våra värsta år, Seinfeld.

Senast lästa bok: Nån med fakta om IFK i så fall, läser inga böcker.

Favoritlag: IFK Motala, Liverpool FC.

Aktuell som: Supporter till IFK Motalas bandylag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius