Elin inför debuten: "Lite av en dröm"

Jitex. Pang bom. Elin Ryd kanske kunde ha önskat sig en något enklare premiärmotståndare när hon nu gör målvaktsdebut i division ett. ”Ja, haha, men det är lika bra att möta tuffa motstånd direkt”, säger hon.

12 april 2019 07:30

Kicki Rödin lade av, Sofie Johansson är på en längre utlandstripp. Nu får egna produkten Elin Ryd chansen som sista utpost i Vimmerby IF.

– Det har varit lite av en dröm att få stå i division ett. Nu blir det så, säger Elin Ryd.

Det är som ni förstår en rejäl utmaning som hon – och VIF – står inför i premiärmatchen i division ett. Förra årets seriesegrare direkt, tillika ett av de mest klassiska fotbollslagen på damsidan, Jitex från Mölndal.

– Det är ingen idé att få en slowstart i seriesspelet, säger 21-åringen och skrattar.

Hur går dina tankar då?

– Det ska bli spännande, men såklart finns det mycket nervositet i kroppen. Så är det alltid i och för sig när det är seriepremiär.

Det här är ändå inte en premiär i mängden. Utan hennes första prov på den här nivån som förstamålvakt i Vimmerby IF. Och mot Jitex!

Mer träning

Elin Ryd känner sig väl förberedd och jobbytet till elevassistent på Södra Vi skola har underlättat för henne i fotbollssatsningen.

– Tidigare jobbade jag mycket oregelbundna tider, både helger och kvällar. Det gör jag inte nu, vilket förstås har gjort det mycket lättare att träna.

I höstas kom hon tillbaka till hemorten efter att ha studerat i Linköping, där det också blev spel i BK Tinnis. Hon tycker själv att hon utvecklades som målvakt i Linköping och att hon tagit ytterligare kliv nu.

– Jag känner att det har gått framåt, men ändå blir jag besviken på mig själv ibland när jag inte tycker att det går så bra.

Elin erkänner att hon är väldigt självkritisk. Till och med kanske för kritisk mot sig själv.

– Det är nog så. Jag är sällan nöjd.

Så... raskt vidare till en fråga som hon kanske därför har svårt att svara på.

Vad har du blivit bättre på som målvakt?

– Eh.... jag tycker nog att jag läser spelet bättre nu än tidigare. Mitt fotarbete har också blivit bättre sedan tiden i Linköping. Sedan finns det alltid detaljer att slipa på.

Vad kommer du att fokusera mest på inför matchen mot Jitex?

– Kommunikationen. Att jag försöker snacka mycket. Där kommer mitt främsta fokus att ligga. Det är så viktigt att vi pratar med varandra på planen.

Hur ser din drömpremiär ut?

– Att vi vinner förstås och att jag har sådär lite lagom mycket att göra. Och att jag får göra några sköna räddningar.

Vimmerby IF

Serie: Division 1 mellersta Götaland.

Ledare: Jonas Karlsson, Håkan Ericsson, Mikael Rinaldo, Jörgen Nilsson, Torbjörn Gustafsson, Lasse Gustavsson, Louise Cronwall.

Nyförvärv: Vilma Winqvist, Västervik, Tilda Föghner, Hultsfred, Frida Pöder, Hultsfred, Moa Thorstensson, comeback.

Förluster: Kicki Rödin, slutat, Emelie Rosenqvist, slutat, Brendah Henrysson, Häcken, Emilia Nilsson, slutat.

Placering förra säsongen: Åtta i division ett.

Målsättning: Att etablera sig i division ett.

Seriepremiär: Jitex, hemma 13 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Allvin