"Bra att Boren får känna flåset i nacken av Maif"

Damturneringen växer i Boren futsal cup och den stora snackisen under herrdagarna är den lokala damfotbollens framtid. Positivt, tycker Jens Bollius.

4 januari 2018 17:25

Herrarna har fem av sex speldagar i Boren futsal cup, en juniordag och fyra herrdagar. Damerna har bara en.

Ändå är det damturneringen som växer, medan herrturneringen står och stampar. Det stora samtalsämnet i vimlet i Motala sporthall är också damfotbollen, huruvida Motala AIF:s nysatsning, som presenterades före jul, är något bra eller dåligt för bygdens fotboll.

Bara att det pratas om damerna, att det är debatt, tycker jag är positivt. Det visar att det finns hopp om framtiden.

2017 var ett tungt år för den lokala damfotbollen. Jag tänker framför allt på elitlaget VGIF:s hastiga fall ur ettan, något som hände långt efter säsongens slut sedan tränaren Mikael Bjurbäck hoppat av och det inte hittats någon ersättare och där spelarna sedan hoppat av på löpande band till klubbar i övriga länet.

Nu pratas det om att rädda spillror som är kvar och ur det skapa ett division 3-lag. Det är bra om så sker, men jag är skeptisk. Har inte hört någon damfotbollsmänniska på allvar ställa sig upp och säga att VGIF är i deras fokus i år.

Samtidigt ska i ärlighetens namn sägas att vår bygds nummer två, Boren, inte rosat marknaden de senaste två åren med sitt damlag. Boren har kopierat det Solfjäderstadens innebandyklubb försökte med sitt herrlag för tre-fyra år sedan, att skapa en "träningskultur" och i det uteslutande satsa på unga spelare. Det har gått lika dåligt för Boren som det gjorde för Fjädern. Konsekvensen blev densamma, de som vill någonting tvingas bort till lag i andra städer, och de "vuxna" känner sig inte heller hemma eftersom de inte har möjlighet att lägga ned den tid som de unga skolungdomarna kan.

Om Boren hade satsat på ett bättre sätt på sitt damlag tror jag inte efterfrågan av ett nytt lag hade funnits. Det tycker jag att de ska ha i åtanke, de som nu kritiserar Maifs försök att göra något nytt.

Jag tycker Zeros gör en del bra på sin kant, med futsalsatsningen bland annat, och Boren kan absolut bli bra igen med en större satsning på äldre spelare.

Jag tycker att det är bra att Boren här får känna flåset i nacken av det Maif gör. Konkurrens gör saker och ting bättre och fler lag kan betyda att fler tjejer spelar fotboll, det totala antalet är inte konstant.

"Vi samarbetar gärna med Boren, men Boren valde att satsa på juniorer och då har spelare gått iväg till andra klubbar. Det går inte att göra alla till lags, men de allra flesta tycker i alla fall att det här med Maif är jätteskoj", menar Josefin Arvidsson, Borenikon i många år, men som nu i januari väljer att göra comeback i Maif efter att hon spelat färdigt futsalsäsongen i Boren C.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius