Skapa-priset har utsetts i Östergötland

Vid en ceremoni på Linköpings slott den 30 augusti utsågs årets vinnare av Skapa-priset i Östergötland.

30 augusti 2019 11:55

Vinnaren erhöll en prischeck om 30 000 kronor som delades ut av landshövding Carl Fredrik Graf och Almis vd Mats Philipsson.
Länspristagarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid Skapa-galan på Stockholmsmässan 14 november.
Vinnare av Skapa-priset i Östergötland är Anna Fahlgren och Lasse Jensen för deras forskning kring individanpassad behandling vid cancer med hjälp av patienternas egna celler och embryon från zebrafiskar.

Anna Fahlgren: "Bara en liten del av det cellprov som tas behövs för att skapa en minitumör i ett zebrafiskembryo. Tumörvävnaden planteras in i ett zebrafiskembryo som är bara några dagar gammalt och ännu inte räknas som djur. Embryot har inte hunnit få något eget immunförsvar och fungerar bara som värd för den mänskliga vävnaden. Eftersom zebrafiskembryon är genomskinliga och tumören färgas in med röda pigment går det att se tydligt hur den reagerar på olika läkemedel. Bara efter några dagar kan forskarna studera hur den krymper eller växer och om den sprids. Vi ser stora möjligheter att kombinera dagens genmutationsanalys med vår screening."

Juryns motivering: "BioReperias banbrytande innovation kan minska cancerdödligheten och spara pengar i sjukvården. Små cancertumörer av patientens egna cancerceller skapas och placeras in i zebrafiskembryon. Dessa embryon kan använda för att testa vilket läkemedel som är mest effektivt hos varje enskild patient. Allt detta sker på endast 1 vecka istället för att patienten ska vänta i 4-6 månader med stor oro och ångest."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Björling