Nordic Biomarker vinnare av regeringens exportpris

Under onsdagen blev det klart att Linköpingsföretaget Nordic Biomarker har vunnit regeringens exportpris Årets exportsuccé.

Pressmeddelanden 1 september 2022 16:40
Det här är ett pressmeddelande. Texten är inskickad av företaget.

Linköpingsföretaget Nordic Biomarker är internationellt välkänt i sin egen bransch, men under onsdagen fick igenkännandet bland allmänheten på hemmaplan en skjuts. Då fick nämligen Nordic Biomarker ta emot regeringens pris Årets exportsuccé, som delades ut av prins Daniel och utrikeshandelsminister Anna Hallberg. 

Förutom äran innebär priset också rådgivning i fortsatt internationalisering och exporttillväxt till ett värde av 100 000 SEK från Business Sweden samt möjlighet att delta vid en internationell affärsdelegation.
 

”Jag är så glad, stolt och tacksam över att det vi åstadkommer tillsammans på Nordic Biomarker uppmärksammas. Detta är ett pris som alla vi på Nordic Biomarker delar på och som ger oss råg i ryggen när vi fortsätter vår spännande utvecklingsresa!” säger företagets vd Rikard Rodén, som tog emot priset under ceremonin i Blå Salongen på Utrikesdepartementet. 
 

Nordic Biomarker utvecklar och tillverkar reagenser för koagulationsdiagnostik, det vill säga kemikalier som används för att analysera blodets förmåga att levra sig – bland annat i samband med misstänkta blodproppar, i covid-19-vård och för att ordinera rätt dos blodförtunnande läkemedel. Ända sedan starten 2007 har tonvikten legat på export och Nordic Biomarkers produkter används numera dagligen över hela världen, i akut livräddande insatser såväl som i större vårdutredningar. 
 

Företaget har nyligen flyttat in i nybyggda lokaler, både i Umeå och Linköping, och har siktet inställt på fortsatt expansion. En plan som stöttas av den nya svenska majoritetsägaren Procuritas.
”Trots att vi kommit en bit på väg så är vi övertygade om att vi fortfarande bara är i startgroparna. Nya produkter, nya kunder och nya marknader kommer möjliggöra tillväxt länge än. You ain’t seen nothing yet!” avslutar Rikard Rodén.


Vinnarmotivering Årets exportsuccé
Nordic Biomarker har under de senaste åren visat på en imponerande tillväxttakt och en stark, genuin svensk innovationsförmåga som räddar liv. Företaget är med sin helsvenska forskning och produktion en förebild inom sin sektor. Det faktum att nästan all produktion går på export till ledande medicinteknikbolag hjälper Sverige att hamna på den internationella kartan inom life science.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/08/nordic-biomarker-och-region-norrbotten-far-regeringens-exportpriser/
Priskriterier Årets exportsuccé
Priskriterier som ligger till grund för bedömningen är bland annat:
• uthållig exporttillväxt
• bidrag till jobbskapande och positiv sysselsättningsutveckling i Sverige
• framgångar på flera marknader
• lönsamhet
• satsning på produkt- och tjänsteutveckling och ny teknik
• positiva bidrag till Sverigebilden
• verkar i linje med plattformen för internationellt hållbart företagande och Agenda 2030
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-exportpriser/

 


Ämnen du kan följa