Krisartad förnekelse

18 augusti 2018 06:15

Bilbränderna och de våldsamma upploppen i Västsverige hade knappt hunnit få riktig fart i måndags kväll innan häpnadsväckande budskap började spridas på facebook och twitter. Häpnaden omfattade inte gängse artister och vänsterfolk som lever i symbios med konspirationsteorier och låtsasvärldar. Däremot förbluffade det mig när redaktören på den största socialdemokratiska ledarsidan - Anders Lindberg på Aftonbladet twittrade “Väldigt märklig tidpunkt för en organiserad massattack mot bilar på detta sätt. Nästan som om syftet var att påverka valet." Inte blev jag lugnare när Johan Hedin som är rättspolitisk talesperson för Centerpartiet facebookade: “Det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder." Häpet och sorgset tvingades jag konstatera att även S- och C-toppar numera avfärdar tunga socialpolitiska problem med konspirationsteorier. Hur har det kunnat gå så illa?

Mer att läsa: Reformer bättre än raseri.

Malcom Kyeyune är en ung och intressant skribent som fram till 2014 var aktiv i V: s ungdomsförbund Ung Vänster. I en artikel på Ledarsidorna.se diskuterar han möjliga förklaringar till uppsvinget för konspirationsteorier i etablerade politiska kretsar. Han beskriver det som en krasch mellan idé och verklighet. Antingen så är man förmögen att ta in att "Sverige helt enkelt är ett otroligt splittrat samhälle, med den sortens scener av gatuvåld som är tämligen vanliga för sådana samhällen." Nästa steg i en sådan tankeprocess är att justera sina idéer om politik och samhälle så att de nya verkligheternas problem och konflikter kan tas om hand på mogna och rationella sätt.

Mer att läsa: Fuska inte med populism.

Det andra alternativet man kan välja i en ideologisk krissituation, "i ett läge där verkligheten inte spelar med, är att frånsäga sig verkligheten", skriver Kyeyune och beskriver det som ett förhållningssätt där det som sker framför ögonen uppfattas som en kuliss: "Bakom kulissen ser världen fortfarande ut som den egna ideologin hävdar att den måste göra. (--) Så beter sig en ideologi i djup kris."

Jag är ingen vän av överord. Man får ta det så vackert. Men undra sa flundra om det inte är just det där ideologiska krisandet som vi ser utspelas i en valrörelse alldeles här intill? Så kan det vara.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!