En socialdemokrat som står upp

31 oktober 2019 05:15

Eva Nordmark har varit arbetsmarknadsminister i sju veckor. På onsdagens eftermiddag höll hon en pressträff på regeringskansliet i Stockholm. Ämnet för dagen var Arbetsförmedlingen som enligt regeringen ska "reformeras i grunden."

Jag var där.

Under många år har arbetslösheten varit nära noll för infödda svenskar som är mitt i livet och som kombinerar i vart fall gymnasieutbildning med att slippa tampas med arbetshämmande funktionshinder. Det vill säga att för den stora bulken av arbetskraften är arbetslöshet ett mycket begränsat problem.

Tecken i skyn indikerar i och för sig en avmattning i tillväxten; konjunkturen kan komma att försämras med stigande arbetslöshet på släp. Det mest påtagliga av de dagsaktuella problemen är den omfattande arbetslöshet som beror på stora färdighetsbrister hos människor som kommit till Sverige från regioner med helt andra utbildnings- och arbetsmarknadskrav än vad som gäller i Sverige.

Enligt planen för den grundliga reformeringen av Arbetsförmedlingen så ska ansvaret för "nyanlända" ligga kvar på den statliga myndighet som om ett år eller två ska ta vid som motor för den statliga arbetsmarknadspolitiken. Vilket förhoppningsvis innebär att staten lite mer fyrkantigt och bestämt anordnar och anvisar arbetslösa med kunskaps- och färdighetsbrister till gedigna yrkesutbildningar för jobb och självförsörjning.

Eva Nordmark var alls inte på den detaljnivån under sin pressträff på onsdagen. Däremot visade hon på ett föredömligt sätt att hon vill använda sin regeringsmakt för att se till att reformerna av Arbetsförmedlingen ska ske under "ordnade former." Det finns en stor oro ute i många kommuner och på andra håll och platser för att Centerpartiet - som sedan en tid tillbaka är inne i en mycket liberal fas - ska driva igenom överdrivna marknadsreformer av Arbetsförmedlingen.

Eva Nordmark har förhandlat med stödpartierna C och L och kommit överens om en utredning där kommunernas möjligheter att leverera arbetsförmedlingstjänster ska granskas ordentligt. Detta är en viktig signal till inte minst kommunalråd inom socialdemokratin.

"Kommunalråd kännetecknas av att de framförallt vill att det ska fungera i verkligheten", sa Eva Nordmark. Hon fick flera frågor från journalisterna om vad hon "innerst inne" tyckte om den reformering hon är satt att genomföra. På ett självklart sätt stod Nordmark upp för sitt uppdrag. Hon fånade sig inte med att sucka "här till är jag nödd och tvungen som januaripartist men som socialdemokrat tycker jag att..."

Arbetsmarknadspolitiken behöver rustas och reformeras för en delvis ny arbetsmarknad, sa hon med pondus. Det är en klassisk socialdemokratisk ståndpunkt. Reformer behövs. Så är det.

"Jag ska se till så att det sker under ordnade former", sa Eva Nordmark. Jag tror henne.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!