Valnyheten görs iordning på Dacke

Regeringen har bestämt att valhemligheten ska stärkas. I Mjölbys vallokaler ska demokratin skyddas av skärmar som tillverkats av elever på Dackeskolan.

16 april 2019 21:28

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. När väljarna plockar valsedlar på väg in i vallokalen ska de inte längre kunna observeras av andra. Det ska finnas skärmar runt lådorna med partiernas valsedlar.

– Vi fick en förfrågan från kommunkansliet om vi kunde göra något här, berättar Elis Bergeling som är yrkeslärare på hantverksprogrammet finsnickeri på Dackeskolan i Mjölby.

Eleverna började med att göra en prototyp som fick klartecken efter justeringar: Två stycken tvådelade träskivor som är ställbara i bredd efter hur stora lådor med valsedlar som krävs. De kan vridas i vinkel med hjälp av gångjärn och skyddar valsedlarna åt tre håll.

– De ska bli 44 skärmar som vi sågar, fräser och fixar radie på kanterna, förklarar Gustav Grahn som är en av tre snickarelever som håller på med produktionen.

Materialet är MDF-skivor, som förses med björkfaner som han och de båda andra eleverna Simon Berggren och Mikiele Mehari ska limma på varje skiva. Så prototypen som står på ett av arbetsborden i skolans snickerilokal säger inte hela sanningen.

Det är inte helt ovanligt att skolan får beställningar. Tidigare har elever inrett kommunens "kunskapstrailer" som används vid olika näringslivs- och utbildningsevent.

I andra änden av snickeriet håller andra elever på att tillverka vackra och funktionella föremål.

– Snickeriföretag i trakten hör av sig och frågar efter praktikanter. Någon svårighet att få jobb efter gymnasiet är det inte för de här eleverna, säger Elis Bergeling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa