Vadstena – Dansbandshuvudstaden

Vadstenaband tog storslam på årets Guldklavengala. Casanovas blev Årets dansband och vann även titeln Årets låt medan Maria Persson i Blender är Årets sångerska.

17 juli 2017 15:10

Vadstena har varit känt för sitt gamla slott och Den heliga Birgitta. Nu är det dansband som gäller. Sent på söndagskvällen, som inledning av dansbandsveckan i Malung avgjordes Guldklavengalan – branschens mest prestigefyllda utmärkelse.

Inför tusentals hängivna fans fick grundaren och gitarristen i Casanovas, Jimmy Lindberg (vann Guldklaven för årets musiker 2015), ta emot de båda tunga guldklavarna för såväl bästa band som bästa låt. I den förra kategorin slog de bland annat veteranerna Lasse Stefanz.

– Vi kände oss som outsiders så vi är lite överraskade. Samtidigt har vi jobbat hårt för det här och alltid försökt vara oss själva. Vi har aldrig kopierat någon och det tror jag ger resultat. Allting kommer från hjärtat. Det låter kanske lite klyschigt men så är det faktiskt.

Att "Ut i livet" blev årets låt var en riktig högoddsare med tanke på att den testades på Svensktoppen i våras men inte kom in.

Casanovas bildades på Dalsgårdens fritidsgård redan 1989, spelar mycket covers och har av Jan Gradvall beskrivits som ”fyra bredbröstade män /…/ som ser mer ut som badvakter än forna tiders dansband”.

Det är andra året i rad som Vadstena tar hem kategorin Årets dansband. Förra året vann Blender titeln och Maria Persson blev även korad till bästa sångerska 2015.

Blender har varit nästan lika framgångsrika i år som Casanovas. Låten "Äntligen min tur" korades till Årets låt av Sveriges Radio P4 Dans. Bandet var även grammisnominerade i kategorin Årets dansband för senaste plattan "Änglar utan vingar" och de fick Manifestpriset för det albumet. Trummisen, sångaren och före detta piteåbon Lasse Lundberg, som flyttade till Vadstena för kärlekens skull, har en förklaring.

– Vi har gjort fem skivor nu med egna låtar och blandar inte svenska och engelska, och dessutom har vi en manlig och en kvinnlig sångare, vilket är ganska ovanligt idag. Jag tror att det får oss att sticka ut lite. Många dansband sjunger covers, men då blir man inte unik.

Kommunens egen kommunikatör Sofia Löf har en förklaring till undret – varför Vadstena, före Kungälv och Lidköping, nu blivit Dansbands-Mecka.

– Dels en lång tradition. Många bandmedlemmar har föräldrar i Vadstena som också varit framgångsrika dansbandsmusiker. Dels är vi en liten stad med stark företagaranda. Man samarbetar bra här, nätverksbyggande är en av Vadstenas verkliga styrkor.

Jimmy Lindberg håller med:

– Vi är liksom samma ”familj” och samarbetar på alla möjliga sätt. Förhoppningsvis kan vi även samarbeta på scenen. Vi planerar att spela tillsammans, nästa sommar, i Vadstenaparken.

Guldkalven

Dansbandens egen Guldbagge och delas ut sedan 2000. Kategorierna är förutom låt, sångare/sångerska och band, även album och musiker.

De andra medlemmarna i Casanovas är Henrik Sethsson (sång), Hans Plahn (trummor) och Stefan Ryding (bas och sång).

Casanovas spelar 30 juli i Borensberg

Maria Persson sjunger på "Allsång på Skansen" 25 juli

Blender spelar hemma i Vadstena Folkets park 20 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa