Vimmerby tar plats på stora mässan

Just nu pågår världens största resemässa, ITB i Berlin. På ett hörn i det gigantiska mässområdet finns Vimmerby för att marknadsföra Vimmerby som ett kulturresemål. ”Det här kan resultera i både nya målgrupper och en förlängd turistsäsong i Vimmerby”, säger Piroska Kallay, Vimmerby Turistbyrå, på plats i Tyskland.

7 mars 2019 21:00

På världens största resemässa ITB, Internationale Tourismus-Börse, finns allt. Resevärldens aktörer samlas i 26 mässhallar i Berlin för att marknadsföra lockbeten i den globala reseindustrin och förra året besöktes mässan av 170 000 besökare.

Vimmerby är på plats tillsammans med Kalmar läns marknadsråd och Region Kalmar län representeras av bland andra Piroska Kallay från Vimmerby Turistbyrå för länet och Astrid Lindgrens Vimmerby och Ann-Louise Glader för Astrid Lindgrens Näs.

– Vi är inbjudna i att vara i en egen hall, Culture Lounge, som bara är fokuserad på kulturresor i Europa. Det har tagits fram en fin broschyr bara för den här mässan, där kulturresor i Kalmar län marknadsförs, allt från Världsarvet och Solliden på Öland till Glasriket, Kalmar slott och Astrid Lindgrens Näs, säger Piroska Kallay.

Den tyska dominansen bland utställare – förra året fanns 10 000 utställare från 186 olika länder – och inte minst besökare är stor. Piroska Kallay ser stora tillväxtmöjligheter för kulturturismen i Vimmerby. Astrid Lindgrens Näs har utbud som lämpar sig bra för den för- och eftersäsong som man gärna vill få lite större besökstryck på.

– Dessutom finns många besöksmål inom en begränsad geografisk yta, många besökare här på mässan förvånas över att Kalmar län bara ligger några timmar bort om de tagit färjan till Skåne och vi har starka besöksmål som Astrid Lindgrens Vimmerby och drottning Silvia och Solliden – båda jättepopulära i Tyskland.

Hur väl känt är Astrid Lindgrens Näs i Tyskland?

– Astrid Lindgren, Vimmerby och barndomshemmet känner många till. Däremot är kanske inte lika väl känt att det är så öppet och tillgängligt. Det är ju en av våra uppgifter att tala om det.

Under de inledande fackdagarna är det researrangörer som visat intresse för resmålet Kalmar län och Vimmerby. Under helgen väntas omkring 60 000 besökare till de publika dagarna.

– Vi kan säkert se en effekt av fler privata resenärer redan till sommaren och kanske till säsongen 2020 när det gäller arrangerade gruppresor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa