Samtliga lag klarade kraftprovet

De ställdes inför ett extremt kraftprov. Genom klättring, paddling, vandring och cykling skulle de ta sig mellan 16 och 35 mil. Knappt 40 timmar senare var samtliga lag i mål.

5 augusti 2019 16:00

– Det gick ungefär som det var tänkt. Det var ett par lag som provat tidigare, men resten var gröna i sammanhanget, säger Tommy Ivarsson, en av arrangörerna till helgens Pioneer Adventure Race i Vimmerby.

Åtta lag ställde upp. Alla var tvåmannalag utom ett som hade tre deltagare. Efter fredagskvällens mjukstart med sju kilometer stadsorientering var det dags för det riktiga provet.

Sex delsträckor. Tre på mountainbike på totalt 25 mil om alla kontroller räknas med. Två sträckor med vandring först 4,7 mil inklusive klättring och den andra på 1,5 mil och så paddling i 2,3 mil.

Utmaningen är att hitta samtliga obligatoriska kontroller och så många som möjligt av de extra kontrollerna.

– De kontroller man måste hitta innebär en sträcka på 16,2 mil. Ska man passera alla är det nästan 35 mil, säger Tommy Ivarsson.

Allt ska klaras av inom 40 timmar. Det finns utrymme för någon timmes sömn, men knappast mer. De tävlande får också ha en förberedd ryggsäck för de tre sista sträckorna på max tio kilo.

– Lämpligt är att ha ett klädombyte, men framför allt mat som ger energi.

Många av lagen hade övervikt i ryggsäckarna.

– Vi kastade ut en hel del för dem, säger han.

När tiden närmade sig 40 timmar nådde lagen målet.

– Alla kom in efter 39-40 timmar. Det var som väntat. Ett lag sumpade över tre timmar på en kontroll och de fick paddla kortare sträcka, en så kallad "short course" och fick förstås minuspoäng, utan det hade de fått en fjärdeplats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa