"Hoppas kunna inspirera andra"

På söndag öppnar 139 privata trädgårdar i hela landet för en dag. En finns i Lidhem, Locknevi. ”Vi hoppas kunna inspirera andra som ser odling som en livsstil”, säger Riquette Verschoor.

18 juli 2019 09:00

I elva år har Riquette och René Verschoor bott i Lidhem mellan Frödinge och Locknevi, där de driver välbesökt B&B. Nu deltar familjen för första gången i Lands årliga event Öppen trädgård, där prunkande rabatter och spännande odlingar blir tillgängliga för allmänheten för en dag, i år den 21 juli.

– Först nu känner vi att vi kan satsa mer på vår trädgård och René är med i Astrid Lindgrens Hembygds hållbarhetsprojekt ”Odling som livsstil” – det gör också sitt till, säger Riquette Verschoor.

Nyligen började paret anlägga sin 1,7 hektar stora trädgård enligt permakulturens och skogsträdgårdens principer med gårdens djur som kretsloppsmedarbetare.

– Målet är att bli självförsörjande och sätta så litet klimatavtryck som möjligt. Vi fokuserar inte bara på grönsaksodling, i allt vi gör anlägger vi vår trädgård i samarbete med naturen.

Och vad kan det betyda, konkret?

– Mångfald, att plantera växter som lockar bin och humlor, ordna insektsbon, spara rishögar, tänka på kretsloppet så att vi importerar så lite som möjligt och nyttjar så få transporter som möjligt, att vi använder skonsam jordbearbetning och täckodling.

Enda kravet för att vara med i Öppen trädgård är att den egna täppan är ”kärleksfullt behandlad” och att man ställer upp och svarar på frågor.

Riquette Verschoor tror att det växande intresset för klimatsmarta trädgårdar ska väcka nyfikenhet.

– Vi hoppas att de som är nyfikna på att odla på det här sättet kommer. Vi svarar gärna på frågor men tänker också att vi kan få svar från andra intresserade – vi kan inte allt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa