Hon vill ha fler yrkesutbildningar

14 förstahandssökande till nya förskolelärarutbildningen innan ansökningstiden gått ut. "Mycket bra" tycker Karin Helmersson (C) ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

12 april 2019 20:30

Nämnden har anslagit 4,5 miljoner kronor till Campus Småland där Vimmerby ingår tillsammans med Hultsfred och Västervik.

I veckan gjorde ordföranden ett studiebesök på Campus i Vimmerby tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij. Campuschefen Mattias Nordqvist redovisade verksamheten och utvecklingsplanerna. Det visar bland annat att det är cirka 100 studenter som läser vid Campus i Vimmerby i dag. Det räknar man med att kunna öka markant de kommande åren.

– Vi har exempelvis 14 förstahandssökande till den nya förskolelärarutbildningen som börjar i höst, och ett ytterligare antal har sökt utbildningen i andra och tredje hand, så det ser riktigt bra ut, säger han.

Utbildningen bygger på ett samarbete med Linköpings universitet och Campus hoppas att det kan utvecklas med flera utbildningar lokalt.

– Den utbildningen är mycket värdefull även för kommunen, vi har stort behov av nya förskolelärare, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Campus ambition är att få i gång ett stort antal utbildningar i olika former och att flera av dem också ska kopplas till forskning.

Bland annat utbildningsformerna finns exempelvis Yrkeshögskoleutbildningar. Något Karin Helmersson också hoppas på.

– Jag har påtalat att det finns för få YH-utbildningar i vårt område och det behöver åtgärdas, det är ofta såna utbildningar som arbetsmarknaden har störst nytta av, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa