De öppnar sin gård i helgen

I helgen blir det mer än mjölkkor och gårdsmejeri att ta hand om på Sjundekvills gård utanför Storebro, när Ted Gunnarsson och Louise Glindell har Öppen Gård. Förra året kom 400. ”I år hoppas vi på fler.”

12 juni 2019 05:00

Eventuellt ruskväder är just nu största orosmolnet i Sjundekvill, där man är rustad för helgens arrangemang Öppen Gård.

– Vädret spelar roll, men å andra sidan kom det mycket folk på premiären i fjol när vi hade 32 grader varmt. Man kan vara förvånad över att folk åkte någon annanstans än till sjön. Visst vore det kul om det blev ännu fler i år, det är ju lika mycket förberedelser för oss oavsett om det kommer 50 eller 500, säger Ted Gunnarsson.

På lördag ges chansen att ta en titt in i gårdsmejeriet, som Ted Gunnarsson och Louise Glindell startade för drygt ett år sedan. Från utsidan, av hygienskäl.

Man kan också titta på några av gårdens 55 mjölkande kor, småkalvar, lamm, höns, äta gårdens ostkaka eller äta närproducerat grillat.

– Det ska finnas något kul för alla åldrar. För barnen finns det bland annat tramptraktorbana, ponnyridning och ansiktsmålning.

Men syftet är också att ge en inblick i gårdens livsmedelsproduktion.

– Vi vill öka konsumenternas medvetenhet. Många har inte en aning om hur det funkar på en gård eller hur vår självförsörjningsgrad är.

Vad upplever du att folk inte vet?

– Förra året var det torka och många tvingades köpa in dyrt extrafoder eller kanske göra sig av med mer djur än man tänkt när det inte fanns mat för alla. Jag tror inte att man vet hur utlämnade vi är, hur skört det kan vara. Många lever i tron att ”det finns mat i affären” utan att tänka på den bistra verkligheten.

Är folk nyfikna och ställer frågor?

– Det varierar, men ofta gör de det. De flesta blir mer intresserade om man förklarar genom att relatera till något i deras vardag, det märkte vi inte minst när vi haft besök av skolklasser. Men framförallt var det kul att gensvaret från de som kom på Öppen Gård förra året var så positivt, de som var här uppskattade det de såg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström