Trollkarl vann mot skattemyndigheten

Trollkarlen Janne Näsström hoppas att en seger i ett skattemål kan göra livet enklare för landets cirkus- och varietéartister.

15 januari 2019 18:00

För att citera Hasse Alfredson: "Det är inte pengarna. Det är principen."

Det är inget stort belopp som Janne Näsström och skattemyndigheten har varit oenig om: 1 250 kronor.

Att domen ändå är speciell framkommer när man ser att det är Janne Näsström som anmält sig själv till skattemyndigheten för att ha undanhållit skatt. Han har låtit bli att lägga moms på gaget på en av sina föreställningar.

Viss scenkultur är helt momsbefriad – men skattemyndigheten menade att trolleri, liksom bland annat clowner, jonglörer och akrobater är undantagt. 25 procent moms ska därmed läggas på deras gage.

Näsström menar att det handlar om en klassisk uppdelning mellan fin- och folklig kultur. Skillnaden i villkor gör att många arrangörer hellre väljer att boka in en momsfri barnteater än en trollkarl.

I ett överklagande till förvaltningsrätten menade Näsström att hans föreställning har den upphovsrättsliga verkshöjd som krävs för momsbefrielse.

– Jag förevisar inte bara mina trollerifärdigheter. Man kan säga att jag är en skådespelare som med scenografi och koreografi lurar publiken att jag kan trolla, säger han till oss.

Förvaltningsrätten köpte hans resonemang. Han behövde inte lägga på moms på gaget. Nu hoppas han att domen ska få återverkningar – att det ska bli attraktivare för kulturarrangörer att boka in cirkus- och varietéartister.

– I dag är det svårt för cirkustalanger att försörja sig i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa