Oanmälda inspektioner mot kalla röror

Ett stort antal prover har tagits på kalla röror och såser, bland annat i Västerviks kommun. Inget av proven var otjänligt.

18 januari 2018 16:30

Provtagningen av egengjorda kalla såser och röror har gjorts inom Miljösamverkan sydost, som omfattar kommunerna i Kalmar län och på Gotland.

– Kalla såser och röror valdes ut för att det är en känslig produkt, eftersom inget hettas upp, säger Ola Karlsson, miljö- och byggnadschef i Västerviks kommun.

En annan risk med sådan här mat är att det ofta är flera moment, när den tillagas. Till exempel skivning och hackning i flera steg.

Ofta innehåller dessa såser och röror också någon proteinkälla, så som ägg, kyckling och tonfisk, plus kryddor. Det ökar risken för att något ska bli dåligt, samtidigt som det ofta står framme länge.

Totalt togs 80 prov hos 57 verksamheter i området, och av dem fick 70 prov omdömet "tillfredställande", alltså inget fel. Tio fick "godtagbart med anmärkning".

– Med anmärkning innebär att man hittade en liten del som, om det hade varit mer, hade varit otjänligt, förklarar Ola Karlsson.

Skälen till anmärkning var i sju fall jäst, i två fall mögel och i ett fall e-colibakterier.

Inspektionerna var oanmälda. De verksamheter som fick besök var butiker, restauranger, pizzerior, caféer, gatukök och bagerier.

Förutom provtagningen, kontrollerades även sådant som säker hantering, rengöring, temperatur och personlig hygien.

Av 57 ställen var det 49 utan avvikelser. För övriga var det mestadels slarv med rengöring och säker hantering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid

Ämnen du kan följa