Investeringen i Västervik ska rädda liv

Bostadsbolagets satsning innebär att cirka 7 500 kommuninvånare bor i en lägenhet med brandskydd. Varje lägenhet förses med brandfilt och brandsläckare.

21 februari 2018 07:00

Det hela började med att räddningstjänsten började besöka Bostadsbolagets hyresgäster för att prata om brandskydd och vad man gör om det börjar brinna.

– Vi började på Midgård 2014 och då, när vi började, hade 88 procent av de vi besökte brandvarnare, 71 procent fungerade. Nu när vi ute har alla fungerande brandvarnare. Att gå från 71 procent till 100 procent är ett jättelyft, säger Jacob Dahlquist på räddningstjänsten.

Räddningstjänstens initiativ ledde till att Bostadsbolaget och räddningstjänsten gemensamt kom på idén om att se över brandskyddet i lägenheterna. Samtliga lägenheter ska få brandsläckare, brandfilt samt ny brandvarnare.

– Vi är stort sett klara med att montera brandsläckare och brandfiltar i lägenheterna. Det som återstår är Gamleby, Överum och några ställen i stan, säger Pelle Svensson, fastighetsförvaltare på Bostadsbolaget.

Finns det något slutdatum när det ska vara klart?

– Nej, det finns det inte, jag skulle tro att 65-70 procent av lägenheterna har fått det installerat.

Räddningstjänsten och Bostadsbolaget samarbetar sedan tidigare bland annat genom att se över brandskydd i bland annat skolor och idrottshallar.

– Vårt uppdrag är att ingen ska dö i bränder i Västervik. De som dör i bränder gör det i hemmet, så därför bestämde vi oss för att besöka folk hemma, säger Jacob Dahlquist.

Att köpa in 2 800 brandsläckare och brandfiltar innebar en investering för Bostadsbolaget på cirka 1,5 miljoner kronor.

– Men om det börjar brinna blir skadorna enorma. Och för varje räddat liv är det värt varenda spänn, säger Pelle Svensson.

En lägenhetsbrand innebär inte bara skador i lägenheten utan ofta behöver även trapphuset renoveras.

– I Gamleby behövde vi exempelvis jämna ett hyreshus vid marken för några år sedan. Det innebar att boende i tolv lägenheter behövde flytta. Då handlar det också om ett personligt lidande, säger Pelle Svensson.

Enligt Jacob Dahlquist är det väldigt få fastighetsägare i Sverige som gjort sådana här stora satsningar.

– Jag tycker att det är jättekul att Bostadsbolaget satsar och lever upp till sin vision om att de ska ha trygga och säkra boenden. Med den här satsningen är Bostadsbolaget i topp i Sverige. Jag sitter i en referensgrupp om brandskydd som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och det här är unikt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz