Det var i november förra året som det livsfarliga rymningsförsöket inträffade på den slutna avdelningen.

Patienten ska enligt anmälan ha samlat på sig lakan, knutit ihop och bundit fast dem i sängen, skruvat upp de låsta fönstren med en sked och sedan kastat ut lakanen från tredje våningen och tagit sig ut.

Från huset mittemot syntes mannen ”dingla 6 meter ovanför marken i ihopknutna lakan”. Personalen som nu larmades lade ut madrasser utanför huset och hissade med lakanen ner mannen.

Artikelbild

| Christian Jansson,verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i norra Kalmar län.

Enligt anmälan till IVO hade anhöriga strax före rymningsförsöket informerat och varnat avdelningen om att mannen ville rymma. Trots det ska ingen ha hållit ett extra öga på mannen och rymningsbenägenheten ska inte heller ha noterats i mannens journal.

Vidare har det enligt anmälan till IVO inte heller gjorts någon Lex Maria-anmälan utan bara en internutredning kring händelsen. Den utredningen ska i sin tur vara bristfällig och innehålla felaktigheter, enligt anmälan till IVO.

– Vi har gjort en internutredning där vi har identifierat en del områden som vi tycker kunde ha gjorts bättre i det här ärendet. Det är mer på det arbetsinnehållsmässiga än det vårdskademässiga området. Vi får se vad IVO begär in från oss, säger Christan Jansson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i norra Kalmar län.

Har ni förändrat era rutiner?

– Det är inget som jag vill informera om i det här läget, utan jag vill se vad IVO säger.