Ett 40-tal drabbas när företag går i konkurs

På tisdagen blev det klart att Ankarsrum Die Casting dras med i fallet när Mönsterås Metall går i konkurs. 41 anställda riskerar nu att bli av med jobben.

14 maj 2019 17:11

Det var i fredags som beskedet kom om att Mönsterås Metall försätts i konkurs, nu står det alltså klart att Ankarsrum Die Casting följer efter. Det var för drygt ett år sedan som Ankarsrum Die Casting, som tillverkar produkter inom pressgjutning, och Mönsterås Metall gick samman. Ankarsrum Die Casting blev därmed ett dotterbolag till Mönsterås Metall.

Carl Östring, styrelseledamot i bolaget berättar att han sedan i fredags suttit i förhandlingar för att se om han och hans kollegor från Traction, som tidigare ägde Ankarsrum Die Casting, kunde köpa ut bolaget och därmed rädda det från konkurs.

– Jag trodde så sent som i går kväll att vi hade en lösning, men när det inte lyckades fanns det inget annat att göra än att försätta även Ankarsrum Die Casting i konkurs, säger han.

Anledningen till konkurserna är att underleverantörer begärt förändrade betalningsrutiner, det har det inte funnits pengar till och det har i sin tur lett till att bolagets lån sagts upp.

– Båda bolagen gick med förlust under förra året och eftersom det finns tecken på en ordernedgång under hösten så är kreditgivaren ovillig till att förlänga lånen, säger Carl Östring.

Nu står hoppet till att konkursförvaltaren ska hitta någon som är villig att ta över verksamheten.

– Det finns en del ordrar och mycket duktig personal så behöver inte vara slutet. En fördel är också att alla aktierna nu ägs av ett konkursbolag. Det ger konkursförvaltaren stora möjligheter att sälja, utan att behöva ta hänsyn till tidigare ägare, säger Carl Östring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter