Bättre attityd till second hand

Det har blivit mer populärt att bygga sin garderob genom att fynda second hand-kläder. Försäljningen väntas öka i år, och i Västervik är trycket högt i butikerna.

28 januari 2017 13:22

Malin Westring är för dagen klädd i en beige ullhårskappa från Park Lane, slitna ljusa jeans och en stor grå halsduk, elegant men avslappnat. Själv beskriver hon sin stil som chill, och allra helst hoppar hon i ett par boyfriend-jeans och drar en tisha över huvudet. För två och ett halvt år seden väcktes hennes intresse för att shoppa second hand. Sen har hon inte slutat. Nu är 80 procent av det hon använder i garderoben saker som hon har fyndat.

– Attityden till att handla second hand blir bättre, nu är det lite coolt. Och ingen märker det ändå, säger Malin Westring.

När hon flyttade från Loftahammar till Gamleby brukade hon sondera butikerna kring torget, och spana efter roliga, udda grejer.

– Det är kul att pengarna går till välgörenhet, och att det är så himla billigt. Man får tio tröjor till priset av en tröja i en vanlig butik, säger Malin.

Intresset för att handla second hand verkar växa. När Stockholms modevecka kickar i gång lanserar Tradera en second hand-kollektion. Och enligt en undersökning som sajten har gjort tror var fjärde svensk att de kommer att handla mer begagnat mode i år. I butikerna i Västervik märks trenden av.

– Folk hänger på låset. Det finns ett ökat intresse, och inte bara för kläder, säger Lena Nordén på Bistånd Östeuropa i Västervik.

– Generellt blir kunderna yngre. Jag tror att det handlar om en ökad medvetenhet om att man faktiskt kan köpa i andra hand. Allt behöver inte vara nytt.

Festkläder säljer bra, och vintageklänningar daterade kring 40-tal och senare årtionden är också populärt.

– Kunderna är så fina i sina klänningar, de brukar komma in och visa upp sig, säger Lena Nordén.

Utanför Röda Korsets butik Kupan brukar det vara kö när portarna slås upp på tisdagarna. Föreståndare Eva Zettergren har noterat en ökad klädförsäljning under det senaste halvåret.

– Absolut märker vi av det. Jag tror att miljön är nummer ett, och priset, säger hon.

Trender är svåra att peka ut på andrahandsmarknaden tycker Eva, men några saker utmärker sig.

– 70- och 80-tal är alltid populärt, och blommigt, prickigt och utsvängda byxor.

Malin Westring bläddrar målmedvetet bland klädgalgarna. Här hänger allt från manchester och polotröjor till glansiga tyger. Allra helst fyndar hon byxor.

– Jag gillar verkligen byxor. Drömmen är att hitta ett par som passar perfekt, men då måste man titta på precis allt. Till slut hittar man något. Levi's-jeans är fortfarande jättedyra och kan kosta tusen kronor i affären.

Tröjor, kjolar och skjortor kan kosta mellan 40–100 kronor på secondhand. Jackor tillhör de dyrare kategorierna och kan ligga på omkring 250 kronor.

– Det är extra kul när det är märkesgrejer och bra material. Väskor är också fett, man kan hitta en fin läderväska för 30 kronor, säger Malin.

Vissa butiker är välsorterade, medan andra har en mix av bättre och sämre plagg, då kan fyndandet bli något av en sport.

– Men det kan vara värt det att leta i butiker där de har precis allt, säger Malin Westring.

Ibland funderar hon över vilka liv plaggen har levt innan de landade i hennes garderob, som ett par välgjorda, italienska lädersandaler.

– De är ingådda och jättefina. Då undrar jag vart de här sulorna har gått. Det är kul att tänka så. Men det kanske är det som gör att folk tycker att det är lite läskigt med second hand också, säger hon.

Malins tre råd

* Gå till butikerna lite då och då. Då vet man när det kommer in nya grejer.

*Bry dig inte så mycket om storlekarna. Man kan knyta till kläderna, eller medvetet använda en annan storlek för att få en annan stil.

*Välj ut en kategori, till exempel byxor, och leta systematiskt efter något du vill ha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa