TCO varnar för AF-nedläggningarna

Beslutet att lägga ned Arbetsförmedlingskontor slår hårt mot långtidsarbetslösa i småkommuner, menar fackliga TCO, efter beskedet att bland annat Valdemarsvik blir av med sitt AF-kontor.

7 maj 2019 05:00

– Nu hotas en av grundbultarna i den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Förändringarna får uppenbara konsekvenser för enskilda människor liksom för arbetsmarknaden som helhet. Det här kommer i förlängningen att påverka förmågan till omställning, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande i ett pressmeddelande.

Framför allt får förändringarna stora konsekvenser för gruppen av långtidsarbetslösa när servicen försämras, menar TCO.

I Östergötlands län är antalet långtidsarbetslösa i skrivande stund 8 384 personer. Fyra AF-kontor i länet lägger ned helt. Ett av dessa finns i Valdemarsvik, där andelen långtidsarbetslösa är 52 procent. Närmaste kontor blir Arbetsförmedlingen i Norrköping, närmare sex mil bort. Myndigheten aviserade redan i mars att 130 av drygt 230 kontor – utspridda över Sverige – riskerar nedläggning i digitaliseringstider.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik:

– Jag säger som jag har sagt tidigare, beslutet att lägga ner AF-kontoren i mindre orter kommer att slå som allra hårdast mot människor som står längst bort från arbetsmarknaden. Här delar jag TCO:s bedömning. Det blir olyckligt när beskedet om nedläggningarna kommer innan det står klart vad Arbetsförmedlingen nu ska arbeta med. Många klarar att jobba digitalt, men kanske inte den gruppen som behöver mest stöd.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har tidigare konstaterat att fysiska möten har positiv effekt på de jobbsökandes chanser att komma i arbete. Enligt IFAU kan man dock inte veta om digitala kontakter ger samma möjlighet.

– Risken är överhängande att dessa människor får sämre service och längre till ett arbetsförmedlingskontor där de kan få en fysisk kontakt som vi vet spelar roll för chanserna att komma i arbete, säger Mats Essemyr, utredningschef på TCO, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlaren Örjan Kasselstrand i Valdemarsvik har hela tiden varit kritisk till Arbetsförmedlingens beslut att lägga ner kontor i småkommuner.

– Landsbygden håller sakta men säkert på att utarmas och jag tycker att det är oroande.

Han målade redan i mars upp en dyster framtidsbild i skärgårdskommunen med ökade kostnader för försörjningsstöd och högre ungdomsarbetslöshet.

– Kontoret i Valdemarsvik är sedan 6 maj stängt för spontanbesök och jag har ingen förhoppning om att beslutet ska komma att ändras längre fram. Jag bokar in de arbetssökande med störst behov till Valdemarsvikskontoret. Övrig tid jobbar jag i Norrköping, säger Örjan Kasselstrand.

När vi når Arbetsförmedlingen under måndagskvällen har de inte möjlighet att kommentera saken, bland annat då situationen ser olika ut på olika platser i landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa