Många ovetande om viltolycksapp

Att det finns en gratis app som varnar för viltolyckor är det inte många som känner till. Bland annat det informerade NVR, Nationella viltolycksrådet, om när de och polisen stannade bilister i onsdags kväll.

29 september 2017 18:00

Just nu pågår NVR:s landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor och den kombinerade nykterhetskontrollen och informationsinsatsen är en del i det arbetet. Runt ett 40-tal bilister stannades längs gamla riksvägen mellan Gusum och Ringarum och runt ett hundratal längs länsväg 210 vid Hösterum.

– De allra flesta tycker att det är bra att vi delar ut information och viltolycksremsor. Vi passade också på att berätta om appen viltolycka.se som man kan ladda ner gratis. I den får man en varningssignal när man kör in i ett område som är drabbat av många viltolyckor, säger Sören Kjellgren, samordnare för NVR i Söderköping och Valdemarsvik.

Appen har funnits i flera år men är något inte många känner till, säger han.

Både gamla riksvägen och länsväg 210 är sträckor där mycket vilt rör sig vilket ökar olycksrisken. På gamla riksvägen sker i genomsnitt ett tiotal viltolyckor per år.

– Och väg 210 är känd för mycket olyckor. Nu ökar hjort- och vildsvinsolyckorna medan älgens population är på tillbakagång, säger Sören Kjellgren.

För polisen är insatsen framför allt ett sätt att komma ut och göra nykterhetskontroller på småvägar där de vanligtvis inte står så ofta.

Vet folk generellt hur man ska agera vid viltolyckor?

– Jag tycker att många ute på landet är bra på att ha viltolycksremsor med sig och att markera upp vid olyckor, det är folk i stan lite sämre på om man ska generalisera, säger Karl Landström, chef för områdespolisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa