"Det gäller att ha ett stort hjärta"

Johanna Palmér, vd för Östsvenska handelskammaren, vill leda med frihet under ansvar och en stor portion hjärta. Hon är en av tre nominerade till Årets ledare som delas ut på Näringslivsgalan den 17 maj.

12 maj 2018 21:30

Östsvenska handelskammaren ligger vackert vid Strömmen intill De Geer-hallen. En mycket passande plats om man som Östsvenska handelskammaren vill locka företagare att etablera sig i regionen. I sju år har Johanna Palmér lett den östsvenska näringslivsorganisationen som ägs och drivs av över 900 företag och har nära 50 000 medarbetare i Östergötland, Sörmland och på Gotland.

Under sin tid som vd har hon haft många tankar kring ledarskap.

– Det är ytterst få människor som presterar bäst under en hård och kontrollerande ledare. De allra flesta presterar bäst med en snäll och tydlig ledare, där det råder frihet under ansvar, säger hon.

Hennes ledarskapsfilosofi fungerar lika väl som chef som förälder. Johanna Palmér har fyra döttrar i åldrarna två till nio år.

– Både en arbetsplats och en familj handlar om ett lagarbete. Det gäller att ha ett stort hjärta, att älska och förlåta både sig själv och andra.

Att ha ett större mål, något som går utöver ens egen verksamhet är också viktigt, menar Johanna Palmér.

– Vårt mål är att göra östra Sverige till Sveriges mest spännande tillväxtregion, säger hon och påpekar att hon vill driva på för att utvecklingen ska gå snabbare.

– Antingen tuffar vi på i den här takten eller så säger vi att helskotta det här ska vi ändra! Vi kommer aldrig bli Stockholm, men vi kan dra nytta av närheten och att pendeln håller på att svänga, många vill inte längre bo i storstaden och då är vår region ett jättebra alternativ.

Johanna Palmér är ovanlig på många sätt. Ett av dem, som hon dock är mindre nöjd med, är att hon är ovanlig som kvinnlig vd. Enligt Sveriges chefsorganisation Ledarna är endast 16 procent av cheferna på vd-nivå kvinnor. Ett förhållande Johanna Palmér vill vara med och ändra på och hon har därför varit med och tagit fram 100-listan, en lista över regionens mest kompetenta styrelsekvinnor.

– Att det ser ut så här har oftast bortförklarats med att man inte hittar kvinnor med kompetens som vill ta uppdragen. 100-listan består av 100 kvinnor som både vill och kan. Den kan företagen använda sig av vid rekrytering.

Nu är det är tredje gången som Johanna Palmér är nominerad till Årets ledare. Den här gången hade det varit roligt att få komma upp på scenen, tycker hon:

– Festklänningen ligger redo!

Nominerade vid årets Näringslivsgala

Årets ledare

Johanna Palmér, vd för Östsvenska handelskammaren

Christoffer, Tjoffe, Sjögren koncernchef och grundare till Städarna

Frida Wygler, kontors- och personalchef på flyttfirman Lika som bär

Årets Energipris - EON

Francks Kylindustri AB

Norrköping Vatten och Avfall AB

Transdev Sverige AB

Årets Samhällsutvecklare

Maria Andersson

Frivilligcentralen

Alla på Snö i Norrköping

Årets tillväxtföretag

Haga Cykel

Svagströmsinstallationer i Norrköping AB

Arbetsfabriken

Årets ambassadör 2018 Lundbergs

Crazy Pictures

Ideal of Sweden

Östgöta Kök

Let's create Norrköping priset

Matthias Tybåhl

Utbildningskontorets Mottagningsgrupp

Svärtingehus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa