De startade fabrik – i en röd liten stuga

En röd liten stuga, lantlig idyll och företagsamhet går bra att kombinera. Det tycker Sara och Johannes Ginyard som driver företaget Kraftbar i Tostebo utanför Gusum med tillverkning av handgjorda ekologiska energibars.

18 april 1919 11:39

Som ett litet företag kan de knappast pressa priserna, men säger att de satsar på kvalitet med löfte om ärligt innehåll.

Med den policyn har de gett sig in i en för dem ny bransch sedan de för ett par år sedan tog det stora steget att byta en bostadsrätt i Norrköping mot en hyrd stuga på landet, här med den nu vårglittriga Tostebosjön strax nedanför. Här känner de friheten att bestämma över sina dagar och sitt arbete.

Varför just bars?

– Vi tyckte att det behövdes energibars som är goda utan tillsatser och görs på ekologiska råvaror, säger Johannes Ginyard, som började jobba fram produkten med konsistens och olika smaksammansättningar, där familj och vänner fick bli testpanel.

Johannes har tidigare jobbat på Migrationsverket och Sara som miljövetare.

– Vi hade kommit till en gräns där vi båda kände att det inte passade oss att sitta bakom ett skrivbord och jobba för någon annan, utan ville jobba för oss själva och få större valmöjligheter i vardagen, säger Johannes.

– Därför ville vi hitta något som vi skulle kunna göra hemifrån, som inte krävde så mycket utrymme och utan några stora startkostnader.

Var ni oroliga för hur det skulle gå?

– Lite i början kanske, men vi har ju en produkt vi tror på. Och det har gått bra, men man får inte slå sig till ro, så det oroliga kommer väl i så fall nu, att kunna fortsätta och göra det bättre och bättre, för så tänker ju också våra konkurrenter.

Ett av stugans rum har blivit livsmedelsrum. Och här, precis som i alla andra sammanhang där hantering av livsmedel ingår, är det omgärdat av en rad tillstånd och återkommande kontroller, men det har inte stött på några problem.

Mycket görs för hand, det som finns är en mixer, en apparat som måttar bitarna och en maskin som försluter påsarna och datumstämplar. Det kan göras runt tusen bars i veckan.

I huvudsak är det Johannes som arbetar med framställningen, men Sara hjälper också till.

Företaget har ett 50-tal återförsäljare, främst på gym och träningslokaler, golfklubbar och liknande, men också egen webbutik. Dock finns inte varan i butiker eftersom den kräver kylförvaring.

– Men de kan klara sig ett par veckor utanför kylen om man vill ta med dem på resor och vandringar, säger Johannes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson