– Ja, vad ska man säga. Man blir ju förstås förbannad, men tack och lov är ingenting på båten förstört eller söndersågat. Jag måste säga att det mesta som gjorts är snyggt utfört. Men kabeldelarna verkar bara avklippta rakt av med en avbitartång, förklarar han.

Peter Axelsson är en av 15 båtägare som i månadsskiftet februari-mars som bestals på motorer, motordelar och annan teknisk utrustning intill uppläggningsplatsen vid Orrens hamn, Fredriksnäs, Gryt. Enligt polisen handlar det om stora värden i miljonklassen som tjuvarna kom över.

– Gärningsmännen tillhör säkert någon professionell utländsk liga som har specialiserat sig på båtmotorer och tillbehör. Men det är inte säkert att allt stöldgods försvinner utomlands. På senare tid har man faktiskt hört att det även finns en marknad i Sverige för stulna delar, tror Peter Axelsson.

Artikelbild

| En äldre fyrtaktare utan växelhus.

Från hans motorbåt med en äldre 80 hästkrafter stark Yamaha fyrtaktsmotor stals hydraulstyrning, gasreglage, instrument, ratt och växelhus. Enbart växelhuset kostar mellan 17 000 och 25 000 kronor att ersätta. Då motorn är från 2004 står försäkringsbolaget för 40 procent av kostnaden.

– Det blir en dyr sommar. Nu gäller det att få ihop pengarna till självrisk och merkostnader så att båten kan sjösättas till säsongen.

Hur kan ni motverka stölder i framtiden?

– Marknaden har tagit fram en låsbult som du fäster på växelhuset. En båtägare vid uppläggningen i Orrens hamn hade den typen och där lyckades tjuvarna bara få bort tre skruvar. I övrigt verkar det inte spela så stor roll vad man än gör. Stölder drabbar även båtägare som förvarar sina båtar och motorer inomhus i låsta lokaler. För oss handlar det väl mer om att hoppas på turen och slippa att bli drabbad nästa gång.

Artikelbild

| Peter Axelsson, stölddrabbad båtägare.

Bättre belysning, larm, övervakningskameror?

– Javisst, allt går nog att bygga ut och förbättras. Sommartid känner jag mig ändå säker i Fyrfjärden. Där finns både bekanta och året runt-boende som har koll och är till stor hjälp. Här gör även grupper på sociala medier nytta. Valdemarsviks kommun har en förteckning på bryggan vem som äger de olika båtarna. Skulle någonting hända kan båtägaren snabbt underrättas vilket är till stor hjälp, säger Peter Axelsson.

Polisen efterlyste i tisdags vittnesuppgifter och iakttagelser från marinan den aktuella natten, men hittills har det varit tyst.

– Vi har inga nya uppgifter som lett till ett genombrott i utredningen, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.