Val och handelsavtal gladde börsen

Ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina – och en storseger för de konservativa i Storbritannien som öppnar för brexit. Det var upplagt för nya börsrekord på fredagen.

13 december 2019 09:14

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt på eftermiddagen, liksom de större Europabörserna, redan innan det kommit någon officiell bekräftelse på det kinesisk-amerikanska avtalet. I Stockholm klättrade det breda OMXS-indexet till en ny rekordnivå – vid 15-tiden var uppgången 0,8 procent. Men uppgången mattades något och index stod vid stängning på 0,6 procent.

Det brittiska valresultatet, där Torypartiet nu får egen majoritet i parlamentet, slår undan mycket av osäkerheten om brexit. Londonbörsens FTSE-index steg 1,1 procent, men splittringen var stor. Exportbolag hade en dämpad utveckling sedan pundet stärkts ordentligt, medan inhemska bolag som exempelvis fastighetsbolag steg ordentligt.

CAC40-index i Paris ökade 0,6 procent medan DAX-index i Frankfurt klättrade 0,4 procent.

I Stockholm var uppgången bred – merparten av tungviktarna steg med konjunkturkänsliga verkstadsaktier i topp. Sandvik, SKF och Volvo steg alla i intervallet 1,5–1,7 procent.

Allra starkast bland storbolagen gick dock Hexagon och Handelsbanken, som steg 5,9 respektive 2,6 procent. Även övriga storbanker gick bra.

Mot strömmen gick framför allt medicinteknikbolaget Getinge, som tappade 2,8 procent, och gruvjätten Boliden, som backade 1,3 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT