Ökat antal brott i Vadstena i sommar

Enligt kommunpolis Josefin Arvidsson kan man se en ökning av stölder och inbrott i Vadstena kopplat till de senaste sommarmånaderna.

31 augusti 2017 18:30

Det handlar om en ökning med drygt 20 procent sedan 2015. Samtidigt är Arvidsson noga med att poängtera att det rent statistiskt kan se mycket ut i en mindre kommun.

I sommar, säger hon, är det inte de centrala delarna som haft påhälsning i första hand utan gårdar utanför stan.

– Det handlar bland annat om verktygsstölder och det är stora summor pengar, säger hon.

Även tidningen har vid ett flertal tillfällen rapporterat om stölder inom Vadstena kommun, ur verkstäder och maskinhallar. Senast under onsdagen greps en man misstänkt för stöld av en släpkärra i Hagebyhöga. Mannen, som även är misstänkt för försök till misshandel sedan han var nära att köra på en man som försökte stoppa honom, sitter nu anhållen.

När brotten blir fler ökar också oron hos ortsborna, något som diskuteras på sociala medier, enligt Brå-samordnare Bo Gefvert.

Samtidigt framhåller Josefin Arvidsson att det inte är ovanligt med en ökad kriminalitet sommartid.

– Generellt ökar de och gärningsmännen kan vara såväl lokala förmågor som organiserade ligor som reser igenom samhällen. De har ofta koll på att folk är bortresta, säger hon.

Josefin Arvidsson säger också att det är viktigt att man är vaksam och att man låser in värdeföremål. Låsta ytterdörrar, larm och belysning med sensorer är också något hon rekommenderar.

I många kommuner inleder människor grannsamverkan, som är ytterligare ett sätt att försöka motverka brott. Områden där det finns skyltar som upplyser om detta tror kommunpolisen kan avskräcka tjuvar. Vill man veta mer om hur grannsamverkan fungerar och hur man kan starta det i sitt område kan man ta kontakt med Josefin Arvidsson hos polisen i Motala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa