Utebliven fiber en chock för många

Stopp för fiberutbyggnaden i norra delen av Finspång. En chock för de boende, som trodde att byggandet snart skulle börja.

24 juli 2019 10:30

Läs mer: Ingen fiberutbyggnad i höst.

– Det kändes som allt var klart och så får man det här beskedet, det känns jobbigt, säger Eva Hagström Öberg i Regna.

Hon sitter med i Igelfors-Regna Bygderåd, är konsult och har egen mark. Allt detta berörs av avsaknaden av fiberuppkoppling.

Det var för ett par veckor sedan beskedet kom att Finspång Fiber AB inte skulle få något av de pengar de sökt hos länsstyrelsen. Pengarna var slut och det dröjer tills i höst innan regeringen fattar beslut om mer pengar inför våren 2020. Enligt projektledare Magnus Koski kan man få dela upp utbyggnaden i etapper där flest intresseanmälningar avgör var man börjar.

– Det är sommar och vi har inte hunnit diskutera det här i bygderådet, men jag har pratat med många och är själv berörd. Vi har inte heller hunnit ha någon dialog med kommunen, säger Eva Hagström Öberg.

Eva Hagström Öberg ställer sig tveksam till att antalet intresseanmälningar ska vara det som avgör vilka som först får utbyggnaden.

– Jag tycker man borde ta in fler saker i analysen. Regna–Igelfors är ett område med väldigt dålig täckning. Det räcker inte med ett abonnemang om man pendlar mellan Regna och Igelfors.

Enligt Eva Hagström Öberg är det många som har dubbla abonnemang för att klara vardagen. Även sådant borde komma in i bedömningen.

– Vi kan inte mobilisera fler än vad som bor här och det är inte så många, säger hon.

– Jag kan säga att alla i Regna är med. Även om man inte är personligt intresserad ansöker man om fiber för bygdens bästa.

Fiberledningen kommer att dras tvärs över Eva Hagström Öbergs mark, genom skog, över åkrar, ängar och vägar. Och så är det för flera.

– Många skogs- och lantbruksföretag behöver också bra uppkoppling av säkerhetsskäl när de är ute i skog och mark. Det måste också med, säger Eva Hagström Öberg.

Hon undrar vidare om någon ort riskerar att bli helt utan fiber om de inte kommer med i första etappen.

Hävla tätort har fiber, men Anders Schön, platschef vid Häfla Bruks AB, har problem ändå när inte hela området har fått fiber framdraget. Ute i skogarna finns varken fiber eller kopparnät.

– Det skapar bekymmer när vi ska rekrytera folk. Vem vill bo på en ort utan fiber, eller vanlig telefon och med dålig mobiltäckning, säger Anders Schön.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér

Ämnen du kan följa