Hotet om biltullar ska enligt The Washington Posts källor ha framförts av USA bara en vecka inför det att Frankrike, Tyskland och Storbritannien formellt anklagat Iran för att ha brutit mot kärnenergiavtalet från 2015. En tvistlösningsprocess har inletts, som kan utmynna i att EU stödjer nya FN-sanktioner mot Iran.

"Vi kan ju inte välja"

USA lämnade kärnenergiavtalet för snart två år sedan och har på egen hand återinfört amerikanska sanktioner mot landet. Konflikten mellan länderna har trappats upp på senare tid.

Biltullar mot EU på 25 procent var något Trumpregeringen hotade med redan i fjol, då med hänvisning till att EU-bilar utgjorde ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Men president Donald Trump införde aldrig tullarna.

Diplomatkällor bekräftar för Reuters att Trumpregeringen nu återigen har hotat EU med biltullar, men källorna tillägger att de berörda EU-länderna redan före detta hot framfördes hade beslutat att aktivera konfliktlösningsmekanismen i kärnenergiavtalet.

Det uttrycket eller hotet, om du vill, existerar, sade Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer, när frågan togs upp på en pressträff i London, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anna Hallberg har tagit del av medieuppgifterna om Trumpregeringens nya hot om biltullar.

TT: Att slippa biltullar från USA eller bevara kärnenergiavtalet med Iran, vad är viktigast för Sverige?

Vi kan ju inte välja mellan de här två olika vägarna. Det är två olika frågor. Det ena är en säkerhetspolitisk fråga. Det andra är en handelspolitisk fråga. Och för oss är det jätteviktigt att kunna hålla isär det här.

TT: Hur långt borta är EU från att återinföra sanktioner mot Iran?

Det är ingen fråga som jag i dag vill uttala mig om. Det är ett stort beslut och ett stort steg och där är vi inte i dag.

Biltullar finns kvar som hot

Hallberg har i samtal med företrädare för Trumpregeringen, bland annat under en resa till Washington i fjol, fått bilden av att stödet för biltullar mot EU är väldigt svagt i USA – inte minst bland amerikanska fordonstillverkare.

Tyvärr finns det kvar som ett hot. Och tyvärr finns det därmed också kvar som ett verktyg från USA att kunna hota länder som är beroende av fordonsindustrin, säger hon.
Man har inte stängt den frågan från USA:s sida, tillägger hon.

Enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har EU-länderna gett efter för Trumpregeringens påtryckningar.

”Det kommer inte fungera, mina vänner. Ni har bara spätt på hans aptit”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Han anklagar samtidigt de tre EU-länderna för att sålt ut vad som återstod av kärnenergiavtalet från 2015 för att undvika USA-tullar.