Enligt tidningen kommer Sverige presenteras som den första internationella samarbetspartnern i Tempest-projektet vid en av världens största militära flyguppvisningar, Royal International Air Tattoo, om knappt två veckor. Man anger ingen källa till uppgiften.

Detta tillbakavisas av försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson.

Det finns inga sådana beslut och om det fattas så kommer vi att offentliggöra det, säger han till TT.

I Sverige behöver ett eventuellt avtal föregås av ett regeringsbeslut.

"Relativt sannolikt"

Tempest-projektet är i utgångsläget ett samarbete mellan den brittsiska försvarskoncernen BAE Systems, motortillverkaren Rolls-Royce, radarutvecklingsföretaget Leonardo, robottillverkaren MBDA och den brittiska regeringen. Flygplanen planeras ersätta den brittiska flottan av Typhoon-plan år 2035. Den brittiska regeringen öronmärkte i fjol motsvarande ungefär 23 miljarder kronor till projektet.

Men redan när Tempest-projektet offentliggjordes för ett år sedan omtalades Sverige som möjlig partner. Hultqvist uttalade sig positivt och Saab – som tidigare haft ett samarbete med BAE Systems – uttryckte sitt intresse.

Även Douglas Lindahl, analytiker på Kepler Cheuvreux, påpekar att Saab visat intresse för att bli en del av affären, och han tror att det finns en god chans att det blir så.

Jag anser det väl som relativt sannolikt. Men det är omöjligt att veta vad Saab i så fall får leverera och hur stor del det i så fall blir av den totala affären. Allt är i ett väldigt tidigt skede, säger Lindahl till TT.

Är kostnadseffektiva

För en månad sedan sade en högt uppsatt chef inom BAE till The Telegraph att det pågick långt framskridna samtal med Sverige, men att även Italien, Japan och Turkiet var intresserade.

På frågan om vad Saab har för särskilda spetskompetenser och skulle kunna erbjuda i projektet pekar Douglas Lindahl på att koncernen är bra på kostnadseffektivitet, att förena god kvalitet med låga kostnader.

Man är duktiga på att bygga plan, och man kan alla delar av det.

Saab ville på lördagen inte kommentera uppgifterna för TT utan hänvisade till försvarsdepartementet.

I fjol blev en jätteaffär klar där Saab tillsammans med amerikanska Boeing ska leverera 351 nya utbildningsflygplan till USA:s flygvapen.