Ull ny inkomstkälla för svenska fårbönder

Filippa K, Acne och Mini Rodini – tre svenska klädmärken som nu gör kläder av svenskt ull. I stället för att vara en kostnad blir ull en inkomstkälla att räkna med för Sveriges fårbönder.

29 mars 2020 09:57

Modebranschen och ett tiotal svenska fårbönder har tillsammans startat "The swedish whool initiative". Ett initiativ där flera stora märken inom modebranschen köper och använder sig av svensk ull – som annars hade bränts upp.

Claudia Dillmann är fårägare och ull-och skinnansvarig i Svenska Fåravelsförbundet. Hon inventerar hur mycket ull som finns att tillgå och i nuläget rör det sig om cirka tre ton ull från fårägare i Sverige.

Det finns ett stort intresse och det har pekat rätt upp, säger hon.

Ny inkomstkälla

Filippa K har hittills tagit fram två tröjor av svenskt ull. Den ena beskriver Claudia Dillmann som en riktig "slitvargströja" som lämpar sig för utomhusaktiviteter. Den andra är en finare damtröja.

Istället för att förlora pengar på att transportera bort ull som inte kan användas är det nu en möjlig inkomstkälla. De företag som köper ullen gör det till ett pris på 45 kronor per kilo.

Det är vi hyfsat nöjda med. Det är en början och det täcker iallafall en del av våra kostnader, säger Claudia Dillmann.

Stor efterfrågan

Ullförsäljningen kommer också med utmaningar. Ull är ett skrymmande material och för att kunna leverera den till företagen på bästa sätt krävs ullpressar.

De är hiskeligt dyra. Vi försöker skicka ullen till de större gårdarna där det finns ullpressar. Men drömmen är ju att ha en mobil ullpress som kan skickas runt bland gårdarna, säger Dillmann.

Men den nya efterfrågan på svensk ull ställer också nya krav på fårbönderna.

Det har verkligen blivit ett stort intresse för hur vi ska gå till väga. Vi fårbönder måste lära oss mer om vad som är kvalité och tillgodose efterfrågan och leverera det, säger hon.
Fakta: Bakgrund

2018 rapporterade Ekot att över 1 000 ton fårull slängdes och brändes upp varje år. Samtidigt importerade Sverige ull från utlandet för flera miljoner kronor.

Priset på ull har legat på allt mellan 5-50 kronor per kilo beroende på kvalité. Riktigt fin ull har till och med kunnat säljas för 100 kronor per kilo.


Fakta: Klädmärken i urval

Några av klädföretagen som är en del av "The swedish whool initiative"

Seger Europe AB

Mini Rodini

Gudrun Sjödén

Tiger of Sweden

Acne Studios

Filippa K

A new Sweden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emilia Söderholm/TT