Trumps dystra Kinautspel sänkte Wall Street

President Donald Trump fick investerarnas mungipor att peka nedåt på tisdagen. Trump antydde att ett handelsavtal med Kina kan dröja – ända till efter presidentvalet nästa år.

3 december 2019 19:45
Jag har ingen deadline. På ett sätt skulle jag kunna vänta till efter valet. Men de vill ha ett avtal nu, men det måste vara rätt, sade Trump till reportrar under Natomötet i London.

Den amerikanske handelsministern Wilbur Ross gjorde inte marknaden gladare när han sade till CNBC att USA kommer att införa den planerade höjningen av importtullar på kinesiska varor den 15 december "om inte något särskilt inträffar".

Som om inte det vore nog spädde Donald Trump vid ett pressmöte på marknadsoron med hårda ord mot EU i allmänhet och Frankrike i synnerhet.

EU måste skärpa sig, annars kommer det att bli tufft, sade han och plussade på med ett konkret hot om att i januari införa upp till 100-procentiga tullar på franska lyxvaror, som champagne, handväskor och ost.

Men Frankrike tänker inte vika sig. "Oacceptabelt", kontrade den franske handelsministern Bruno Le Maire den amerikanske presidentens tullhot.

Bråket påverkade börserna världen över. Kurserna sjönk också rejält i USA vid börsernas öppning för att sedan hämta sig något. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned 1,0 procent, Nasdaqs kompositindex droppade 0,7 procent och S&P 500 sjönk 0,8 procent.

Teknikbranschen hörde till de sektorer som drabbades negativt och bjässen Apple tappade 1,0 procent. E-handelsbolaget Amazon var en annan förlorare, ned 0,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters