Trump: EU måste skärpa sig

Trumpregeringen hotar med att i januari införa upp till 100-procentiga tullar på franska lyxvaror, som champagne, handväskor och ost.

EU måste skärpa sig, säger USA:s president Donald Trump på en pressträff i London.

3 december 2019 04:32

Donald Trumps nya tullhot, motiverat som svar på en fransk skatt på digitala tjänster, utfärdades inför ett Londonbesök. På plats i London tar han upp frågan på en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Jag kommer inte att låta Frankrike dra fördel av amerikanska företag, säger Trump.
EU måste skärpa sig, annars kommer det bli tufft, tillägger han.

"Oacceptabelt"

Från franskt håll syns inga tecken på att man kommer att vika sig rörande den digitala skatten.

Oacceptabelt, säger den franska finansministern Bruno Le Maire om Trumps tullhot i en radiointervju.

Den franska lagen som antogs tidigare i år innebär att företag med minst 750 miljoner euro i årlig global omsättning och minst 25 miljoner euro i omsättning i Frankrike måste betala en skatt på 3 procent av omsättningen i Frankrike, i stället för att skatta på vinsten.

Om det blir amerikanska sanktioner är EU redo att svara, säger Le Maire.

Agnes Pannier-Runacher, biträdande fransk finansminister, tillägger att Frankrike inte kommer att justera sin lag om beskattning av digitala tjänster till följd av Trumpregeringens påtryckningar.

I mitten av januari

Tullhotet från USA följer på en utredning gjord av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizers kansli, som kommit fram till att Frankrikes skatt på digitala tjänster skadar amerikanska nätgiganter som Facebook, Amazon, Google och Apple extra hårt.

Som svar hotar USA med strafftullar på uppemot 100 procent på franska varor till ett värde av 2,4 miljarder dollar så snart som i mitten av januari nästa år. Listan på franska produkter innehåller kosmetika, porslin, tvål, smör, mousserande vin och ostsorter som Roquefort och Gruyère.

Lighthizer säger i ett uttalande att beslutet skickar en tydlig signal att USA kommer att vidta åtgärder mot länder som inför digitala skatter som diskriminerar eller på annat sätt innebär onödiga bördor på amerikanska bolag.

Handelsrepresentanten varnar också för att utredningen kan komma att utvidgas till att omfatta strafftullar mot Österrike, Italien och Turkiet.

Fakta: USA:s hotar med tullar på flera fronter

Beskedet från Trumpregeringen om nya tullar på upp emot 100 procent på franska lyxvaror kom i måndags kväll svensk tid, några timmar efter det att USA:s president Donald Trump på det sociala nätverket Twitter flaggat för att USA återinför stål- och aluminiumtullar mot Argentina och Brasilien.

USA har tidigare infört stål- och aluminiumtullar även mot EU och även hotat med tullar på bilar och bildelar från EU och Japan.

USA befinner sig samtidigt i vad som beskrivs som ett handelskrig med Kina. Samtal om ett partiellt handelsavtal mellan Kina och USA kärvar sedan Trump skrivit på en lag som stödjer proteströrelsen i Hongkong.

En deadline närmar sig samtidigt den 15 december, då en ny omgång USA-tullar på kinesiska varor för 156 miljarder dollar ska införas.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters