Telia Norge rensar ut Huawei-teknik

Telia Norge rensar ut basstationer från kinesiska Huawei från befintliga mobilnät.

I samband med uppgraderingen till 5G tar operatören in utrustning från Ericsson i stället.

8 oktober 2019 12:10

Telia Norge och Telenor har tillsammans 15 000 basstationer, varav 6 000 tillhör Telia Norge. De är levererade av Huawei, enligt tidningen Dagens Næringsliv.

Ska vara klart 2023

Basstationerna från Huawei ska nu ersättas av Ericssonprodukter när nätet uppgraderas till 5G. Målsättningen är att detta ska vara klart 2023.

"Vi ser fram emot att arbeta med vår mångåriga teknikpartner Ericsson i den fortsatta digitaliseringen av det norska samhället genom att introducera 5G. Tillsammans med våra kunder kommer vi att utforska möjligheter och utveckla nya tjänster vilket kommer att ytterligare stärka affärsmöjligheterna med 5G", säger Christian Luiga, tillförordnad vd och koncernchef för Telia Company i ett pressmeddelande.

Beslutet följer nu samma linje som exempelvis danska operatören TDC valt att göra tidigare. Huawei har under längre tid varit i konflikt med USA då säkerhetsmyndigheter har varnat för risken att utrustning från kinesiska leverantörer kan utnyttjas för spionage.

Samtidigt har Säkerhetspolisen uppmärksammat att det finns en lag i Kina som kräver att landets medborgare och företag bidrar till landets underrättelseverksamhet.

Förnekat spionage

Huawei har konsekvent förnekat att företaget skulle äga sig åt spionage och från Huawei Norge utlovas till tidningen Dagens Næringsliv fortsatt hårt jobb för att hantera övriga engagemang bolaget har.

USA har dock krävt att landets allierade ska bojkotta just Huawei. Ett av de senaste exempel är Polen, där staten har stoppat det kinesiska bolaget från att leverera en 5G-lösning.

Från norskt håll har man inte beslutat om någon bojkott och landets digitaliseringsminister Nikolai Astrup säger att de inte krävt någon förändring av Telia Norge.

Under hösten ska även norska Telenor välja 5G-leverantör efter det att bolaget gett i uppdrag till Ericsson och den finländska konkurrenten Nokia att uppgradera befintliga mobilnät.

Fakta: Skärpta svenska säkerhetskrav på mobilnät

I Sverige har nyligen ett lagförslag lagts fram, som förbjuder all radioanvändning som kan orsaka skada för landets säkerhet. Lagförslaget har tagits fram inför PTS-auktionen av licenser för att bygga nästa generations mobilnät, så kallade 5G-nät, nästa år.

5G-nät ska ge snabbare datatrafik och öppna upp för mer uppkopplade enheter, som maskiner, elektronisk utrustning eller sensorer.

Lagen som föreslagits innebär att komponenter, leverantörer, operatörer och personal som kan hota rikets säkerhet ska kunna stoppas och portas. Samtidigt får Säkerhetspolisen och Försvarsmakten en mer framträdande roll än i dag vad gäller både utdelning och prövning av tillstånd.

Det är inte bara 5G-licenserna som påverkas av lagen. Även befintliga mobilnät omfattas, vilket innebär att licenser kan återkallas och villkor skärpas även för dagens 3G-nät efter årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT