Sveaskog stämmer biltestföretag

Sveriges största skogsägare Sveaskog har stämt fyra biltestföretag i Norrbotten för att de inte går med på att betala för att de kör på isen på två sjöar i Arjeplog.

Biltestföretagen hänvisar till allemansrätten.

26 maj 2016 08:28

Det handlar om principen om var gränsen går för vad man kan göra gratis med hänvisning till allemansrätten. I dag möts parterna i Luleå tingsrätt, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Ska man som markägare behöva tåla att någon annan tar din mark i anspråk utan att du får ta betalt så omkullkastas hela principen om äganderätt. Så vi gör det här för Sveaskog, men vi gör det också för alla andra privata markägare, säger Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog, till Ekot.

Sveaskog har begärt årliga arrenden på ungefär 40 000 kronor per företag.

Biltestföretagen är av uppfattningen att de inte behöver betala för att köra på isarna och att de har allemansrätten på sin sida eftersom de inte orsakar någon bestående skada.

Flera av de stora internationella fordonstillverkarna testar sina bilar i Arjeplog sedan tidigt 1970-tal. Det är en verksamhet som expanderat mycket snabbt de senaste sju åren och skapat många arbetstillfällen.

Mer än 1 000 personer arbetar med verksamheten under högsäsongen och det har inneburit investeringar på över en miljard kronor i de olika anläggningar som används.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!