Svårsläckt brand i skrot och plast

Kraftig brand uppstod på en återvinningsanläggning i Norrköping under lördagsmorgonen. Släckningsarbetet har pågått hela helgen.

7 september 2019 08:30

Strax innan klockan sju på lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en återvinningsanläggning på Blixholmsvägen i Norrköping. Det brinner i en hög med blandat skrot och utvecklas kraftig rök på platsen. Inledningsvis är två stationer är på platsen och försöker med hjälp av ägaren flytta material och komma åt branden.

– Det var besvärligt ett tag i början, innan vi fick tag i ägaren. Problemet är att vi inte kan släcka materialet i så stora högar utan lastmaskiner, säger räddningstjänstens inre befäl Peter Holm på lördagsmorgonen.

Högen räddningstjänsten jobbar med är cirka 70 gånger 50 meter och 6 meter hög på högsta punkten.

– Nu kör personal lastmaskiner och det har lugnat ner sig. Men det är en rätt stor hög och vår prognos är att vi kommer ha kvar en station under förmiddagen, berättar Holm.

Det var ett antagande som senare skulle visa sig alltför optimistisk. Problemet är att räddningstjänsten inte kommer åt att släcka i högen. Därför får de köra ut skopor med material och släcka lite i taget.

– När skopan körs in så kommer syre till branden, men däremot så kommer vi åt glöden. Så vi släcker en skopa i taget och flyttar högen kan man säga, förklarar Holm vid niotiden på lördagen.

När lastmaskinerna rör om i högen tar sig branden ytterligare och vid kvart i tio har man ökat på med en styrka från Söderköping istället för att kunna minska på bemanningen.

– Nu när vi har öppnat upp den här stora högen så har det börjat ryka lite mer så att vi behövde lite mer vatten som dämpar röken, säger räddningstjänstens operatör Lennart Ågren strax innan klockan tio på lördagsförmiddagen.

Då är tre stationer på plats med cirka 20 räddningstjänstpersonal.

Strax efter klockan ett på lördagseftermiddagen rapporterar räddningstjänsten att ytterligare en styrka kallats till platsen. Branden är mer svårsläckt än vad räddningstjänsten först antog. Rökutvecklingen är kraftig och det är svårt att komma åt branden. Nu är 4 styrkor och 25 räddningstjänstpersonal på platsen och försöker få branden släckt. Däremot ser räddningstjänsten ingen spridningsrisk.

– I och med att vi flyttar material så tar branden fart. Så det är lite problematiskt. Även om det tar fart ser vi ingen spridningsrisk i nuläget, säger inre befäl Peter Holm.

Arbetet med att bekämpa branden på återvinningsanläggningen fortsatte med oförminskad styrka hela natten mot söndagen. Under morgontimmarna kunde dock räddningtjänsten skicka hem en del personal och gick från en styrka på cirka 25 man till 10.

Under söndagsmorgonen morgonen hade vinden dock vänt och räddningstjänsten fick ta emot många samtal om brandrök.

 – Vi har full kontroll över branden, men det brinner i plast och metaller, och det luktar väldigt fränt. Nu när vinden har vänt känns doften över stora delar av Norrköping. Röken går i riktning mot Ektorp, Klockartorpet, Löfstad slott och Norsholm, berättar räddningstjänstens inre befäl Mikael Kalered på söndagsmorgonen.

Brandröken består till stor del av vattendimma och därför mindre farlig för hälsan. Men allmänheten uppmanas att stänga fönster och ventilation vid obehag.

 – Röken i sig är inte farlig om man inte går rakt in i branden, men det luktar väldigt illa, säger Kalered.

Räddningstjänsten befarar att röklukten kan komma att kännas av i området under den kommande veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson,Fredrik Nygren