Stora risker med kryptovalutan libra

Fler användare, ökade intäkter och en ökad vinst. Det väntar sig bedömarna inför Facebooks kvartalsrapport som släpps på onsdag.

Men siffrorna är kanske inte det mest spännande med bolaget just nu.

23 juli 2019 11:12

Den senaste tiden har bolagets planer på att införa den egna valutan libra blivit uppmärksammat och hårt kritiserat. I förra veckan blev Facebooks chef för libraprojektet, David Marcus, förhörd av senatens bankutskott under två dagars tid.

Den allmänna frågan var varför Facebook med sitt historiskt dåliga rykte skulle vara rätt företag att lansera en sådan här produkt. Och de är inte bara oroliga för användarens integritet, utan även över att hela det ekonomiska systemet hotas, säger Eric Wall, kryptovalutaexpert, till TT.

Libra skulle nämligen kunna slå ut penningpolitiken. Under utfrågningen lyftes en stor oro inför att valutan riskerar att centralisera en stor mängd kapital.

Det försvårar centralbankers möjligheter att styra räntor och penningmängd. Libra kan bli en större finansiell aktör än en tredjedel av alla världens banker.

Facebooks löfte

David Marcus har tidigare lovat kongressen att man inte kommer att lansera kryptovalutan förrän alla tillsynsmyndigheter har godkänt projektet.

Om bolaget väl bestämmer sig för att lansera projektet utan godkännandet kan det bli svårt att stoppa. Facebook må vara initiativtagare till projektet, men de äger inte libra. Det gör den icke-kommersiella medlemsorganisationen Libra Association, som har sitt säte i Schweiz.

Om ett multinationellt bolag vill sätta upp en stiftelse i Schweiz och skapa en kryptovaluta är det egentligen inget tekniskt som hindrar dem från att strunta i vad den amerikanska kongressen säger.

Men av flera skäl vill nog ändå bolaget få grönt ljus, menar Eric Wall. Eftersom moderbolaget Facebook är amerikanskt är det viktigt att upprätthålla bra relationer till amerikanska myndigheter.

Om de mer kritiska politikerna får sin vilja igenom kan det även bli en dyr historia. Trump har nyligen tweetat att han inte är ett fan av kryptovalutor, och kräver att bolaget sätter upp en bankenhet – och ett förslag som vill förbjuda stora tech-bolag från att utfärda digitala valutor är uppe för diskussion i finansutskottet. Blir det verklighet innebär det böter upp till 1 miljon dollar per dag till det bolag som bryter mot lagen.

USA viktig marknad

USA är dessutom en gigantisk marknad – kan valutan inte slå igenom där blir det svårt att göra det internationellt.

Även om man inte kan strypa projektet i vaggan kan man förstöra för dem på många andra sätt. Om för många är negativt inställda kommer uppbackarna dra sig ur, ingen vill hamna på ond fot med USA. Då blir projektet i praktiken omöjligt, säger Eric Wall.

Det finns positiva aspekter med libra, eftersom det skulle kunna göra det billigare för konsumenter att överföra pengar mellan olika länder – men samtidigt enorma risker, menar Eric Wall.

Det är dyra avgifter och tar lång tid, att kunna flytta pengar billigt vore extremt positivt för vissa länder. Det vill säga om man kan bortse från alla integritetsrisker, att Facebook sysslat med olika typer av politisk censur och att det kanske inte är det bästa företaget i världen att skapa ett finansiellt system.

Ökat resultat väntas

Kvartalsrapporten som kommer på onsdag, väntas inte ge några klara besked om librans framtid. Projektet tar sikte på att lanseras tidigast 2020.

Däremot väntar sig bedömare fler användare, en ökad vinst och att intäkterna ökar.

I samband med rapporten får vi troligtvis även reda på om bolaget påverkas av miljardboten som bolaget riskerar efter den amerikanska handelskammarens utredning om Cambridge Analytica-skandalen. Förra kvartalet avsattes mellan 3 och 5 miljarder dollar i förebyggande syfte, innan man säkert visste om böterna skulle bli aktuella.

Böterna kan nu innebära att resultatet dämpas med två miljarder dollar för att ytterligare täcka kostnaderna. Men enligt bedömare skulle en sådan summa ha mycket liten inverkan på företagets lönsamhet, skriver Marketwatch.

Fakta: Det väntas av rapporten

På onsdag väntar sig bedömare att antalet användare når 2,4 miljarder i månaden och ökar med 8 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten per aktie bedöms öka från förra årets 1:75 till 1:87 dollar i årets andra kvartal.

Intäkterna väntas landa på 16,5 miljarder, att jämföra med 13 miljarder dollar i motsvarande kvartal föregående år. Det uppger ett 40-tal analytiker som frågats ut i en undersökning av analysföretaget Factset.

Källa: Marketwatch, Factset.


Om lagförslaget som vill stoppa libra

Ett förslag som vill förbjuda stora tech-bolag från att utfärda digitala valutor eller agera som finansiella institutioner är just nu uppe för diskussion bland den demokratiska majoriteten i representanthusets finansutskott. Blir det verklighet kan det innebära böter upp till 1 miljon dollar per dag till det bolag som bryter mot lagen.

Förslaget, som går under namnet ”Keep Big Tech Out Of Finance Act” avser att omfatta tech-bolag som har minst 25 miljarder dollar i årliga intäkter, och som använder sig av online-plattformar i kärnan av verksamheten.

Skulle lagförslaget bli verklighet kan det sätta käppar i hjulet på Facebooks planerade lansering av kryptovalutan libra under 2020.

Men först behöver det godkännas av republikanska kongressledamöter. Skulle det ändå passera representanthuset återstår hinder från senaten i ett senare skede.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Hällegårdh/TT