Stockholmsbörsen fortsatte uppåt

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en tydlig uppgång. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,8 procent. För hela veckan var uppgången 1,9 procent.

17 januari 2020 09:19

Den generella uppgången på Europabörserna kopplas bland annat till att EU:s nya handelskommissionär Phil Hogan uttalat sig positivt kring utvecklingen av handelssamtalen med USA, något som dämpade handelsoron.

Bland bolagen på OMXS30-listan var gruvjätten Boliden i topp, upp 2,7 procent. Läkemedelsjätten Astra Zeneca var tvåa med en uppgång på 2,4 procent..

Få bolag redovisade en tillbakagång. Sämst gick Atlas Copco A, ned 0,5 procent.

Bland de mindre bolagen lyfte fastighetsutvecklingsbolaget SSM Holding 7,5 procent efter att Amasten blivit storägare i bolaget.

Läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum (SOBI) rusade 8,9 procent efter att bolaget höjt prognosen för helårsresultatet för 2019. Bolaget har den senaste tiden också fått en rad köprekommendationer och lyft drygt 22 procent på en vecka.

De ledande Europabörserna stängde också med marginal på plus. FTSE100-index i London steg 0,8 procent, CAC40-index i Paris ökade 1,0 procent och DAX-index i Frankfurt gick upp 0,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT