Starkare japanska tillväxtsiffror än väntat

Japans ekonomi växte med 0,5 procent under årets första kvartal och slog analytikernas förväntningar. Men underliggande siffror gör att det finns skäl för oro.

20 maj 2019 03:07

För andra kvartalet i rad överraskade den japanska ekonomin med bättre tillväxtsiffror än vad analytikerna räknat med.Analytiker hade inför att siffrorna släpptes gissat på 0,2 procents tillväxt, en bra bit från de 0,5 procent som blev resultatet.

Takeshi Minami, chefsekonom på forskningsinstitutet Norinchukin, säger att de övergripande siffrorna var oväntat bra, men att om man blickar ner i den underliggande datan finns det orosmoln.

Den visare snarare svaga delar i ekonomin med dålig konsumtion och dåliga investeringar i fabriker och utrustning, säger han.

Det är främst nettoexporten som driver upp tillväxten, men bara för att fallet i importen minskade mer än exporttappet. Det tyder antagligen på en lägre efterfrågan i landet. Privatkonsumtionen – som står för 60 procent av ekonomin – sjönk också med 0,1 procent

En försvagning av efterfrågan kan innebära problem för regeringen, som vill höja momsen i höst. Men flera politiker har höjt sina röster för att kräva att den höjningen skjuts upp, för att inte förvärra situationen.

Siffrorna gladde ändå investerarna, som skickade upp Tokyobörsens ledande index vid öppningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters-AFP