I 40 år har Söderköpings kommun haft tvätteri där man sköter lakan, personalkläder och annat främst från äldreboenden och hemtjänst. Lokalerna ligger i ett litet gult hus bakom sporthallen Vikingen. Men med åren har taket blivit otjänligt, det regnar in och takbalkarna är ruttna. Tvätten måste nu stängas ett par månader för reparation.

– Det är ett väldigt omfattande arbete så under den tiden kan vi inte vara i lokalerna. Det pågår en diskussion om hur tvätt ska hanteras framgent, men personligen blir jag inte förvånad om man väljer business as usual (fortsatt verksamhet som vanligt, reds. anm.), säger Jörgen Rosin, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

– Det har ju fungerat bra i över 40 år, så ryktena om att tvätten ska läggas ner tycker jag är som en storm i ett vattenglas. Men vi måste renovera lokalerna, fortsätter han.

Artikelbild

| Lakan och arbetskläder från hemtjänst och äldreboende tvättas i kommunens tvätteri.

 

För tillfället arbetar nästan tre heltidsanställda på tvätten och den personalkapaciteten behövs för att få verksamheten att gå runt. Dessutom är tvätten ett arbetsmarknadsprojekt där människor får arbetsträna och andra har språkpraktik. 

– Det fungerar mycket bra. De har språkcafé och annat. Där finns många typer av arbetsuppgifter, säger Jörgen Rosin.

Förutom den kommunala tvätten lämnar alla församlingar inom Söderköping in sina linnedukar och annat till tvätt. Det finns också möjlighet för allmänheten att lämna in svårtvättade saker, men allmänheten måste ringa in och boka tid då det finns möjlighet att hjälpa dem. 

Artikelbild

| Taket på tvätteriet är dåligt med ruttna balkar och måste nu repareras.

 

– Nu ska vi se över hur vi håller verksamheten flytande under reparationen. Inom äldrevård och hemtjänst behöver de ju hjälp med tvätten under tiden, men de har också tvättstugor. Vi ska ha en diskussion med facket om hur vi löser det, om personalen kan vara i andra tvättstugor, säger Jörgen Rosin.

Artikelbild

| Under cirka två månader ska tvätteriet stängas för reparation då taket är dåligt och det regnar in på vissa ställen.

– Men det är ingen personal som blir uppsagd och det handlar inte om något varsel, poängterar Jörgen Rosin.

Tvätten i Söderköping har varit en stor verksamhet. För tio år sedan jobbade elva personer där. Tvättverksamheten har under åren funnits på olika platser i kommunen bland annat i Nyströmska gymnasiet. 

De har öppet alla veckor under året. Den totala kostnaden för tvätten är cirka 430 000 kronor, som kommer från servicenämndens budget.

– Tvätten har inget underskott utan den går jämt upp. Vi har inte sett nästa års budget än, men jag hoppas att vi kan fortsätta som vanligt, säger Jörgen Rosin.