Konstverket har funnits vid slussen sen 1982 och skänktes av Söderköpings Brunn till Göta kanalbolag som en present till deras150-årsjubileum. Statyn föreställer en slussarbetare som öppnar en sluss för hand. Förra våren när lekplatsen vid slussen byggdes om togs statyn ner och renoverades. Men sen dess har den inte kommit tillbaka, och många började undra vart den tagit vägen.

Orsaken till att det inte kommit på plats igen är att den nya placeringen har väckt engagemang. Det första alternativet till placering, som togs fram efter en utredning på förvaltningen, överklagades av grannar som tyckte att statyn förstörde utsikten. Länsstyrelsen konstaterade visserligen att något bygglov inte behövdes för statyn, men när det så kom in ett medborgarförslag med förslag om en annan placering valde tjänstemännen att ge politikerna två alternativ. I eller utanför rabatten framför kanalen.

– Vi kom fram till att det bästa alternativet är i rabatten, den blir mer skyddad då. Står den bredvid inbjuder den till barn att klättra på, säger Inga-Lill Östlund (L), ordförande i servicenämnden.

Artikelbild

| Här ska Slussvaktaren placeras.

Beslutet gör att det nu är fritt fram att ställa upp statyn igen.

– Det måste bli innan det planteras blommor, säger Inga-Lill Östlund.

Margareta Isgren, 93, som bor i närheten av slussen har saknat Slussvaktaren. Det var hon som skrev medborgarförslaget om placeringen och hon är nöjd idag.

– Det är trevligt att den kommer upp och roligt att få igenom något som man föreslår, säger hon.