Efter bränderna: Hon vill ha ett förbud

Tre gånger blossade elden upp på ön Törnsholmen efter att någon eldat inne i skogen. "Det är min största skräck att elden ska sprida sig till vår ö", säger Anna-Karin Utbult Almkvist, som bor på grannön.

22 juni 2019 08:30

Det var för cirka tre veckor sen som branden startade vid en grillplats som någon eller några gjort i skogsbrynet. Räddningstjänsten och Sjöräddningen kom och släckte elden – trodde de.

– Dagen därpå brann det igen. Jag ringde Kustbevakningen men de sa att ansvaret nu låg på länsstyrelsen som är markägare, men där måste det ha skett en miss för de hade ingen bevakning på ön, säger Anna-Karin medan hon visar var elden gått fram.

Det blev hennes son och dotter som fick börja släcka elden med hinkar i väntan på räddningstjänsten.

– Det tog lång tid innan de kom. De var först tvungna att åka och hämta grejer i Söderköping. Det handlar om standardutrustning så det tycker jag är väldigt märkligt, säger Tomas Almkvist, son till Anna-Karin.

Båten måste räddningstjänsten först åka och hämta hos någon entreprenör eftersom de inte själva har någon båt.

– Det är ju så sårbart, tänk om det brunnit i ett hus, säger Anna-Karin.

På närmsta stället är det bara 40–50 meter mellan Törnsholmen och Missjö där de bor. När gnistor flyger skulle elden kunna spridas med vinden.

– Det ger mig nattångest, säger Anna-Karin.

Efter en och en halv vecka började det för tredje gången brinna på Törnsholmen. Glöden under marken kan finnas kvar i månader och sprider sig med trädens rötter.

– Det var tredje gången de fick åka ut på samma eld. Det tar så mycket kraft och resurser från samhället, säger Anna-Karin, som förespråkar ett totalt eldningsförbud i skärgården.

Tomas är mer tveksam till ett förbud och menar att folk kommer elda ändå. Trots att det finns fyra fasta grillplatser på Missjö väljer folk alltså att göra upp egna eldar inte långt därifrån.

– Men finns det ett förbud blir det i alla fall lättare för oss att säga till dem när vi ser dem, säger Anna-Karin.

Problemet är återkommande, senast i onsdags brann det på en annan av deras öar, Viskär.

– Det här är en jättestor oro för alla som bor eller har verksamhet i skärgården.

Vad vill du säga till de som gör upp eld i skärgården?

– Låt bli. Det är ofta torrare i skärgården än på fastlandet, även om det regnar så går det inte ner i marken på samma sätt. Och även om man hällt vatten på elden så kan det börja pyra igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa