Äldre musik i kyrkomiljö

Gästabudet närmar sig och i och med det också den medeltida musikfestivalen NoMeMus. Årets tema är Heliga Birgitta och det blir flera konserter och föredrag.

27 augusti 2019 15:00

För 12:e gången kommer den ganska så unika festivalen för nordisk medeltida musik NoMeMus att pågå parallellt med Gästabudet som drar igång på fredag (30 augusti) i Söderköping.

– NoMeMus börjar redan på torsdagen med starten av en sång- och spelkurs dit vi har 14 anmälda, dessutom blir det konsert på torsdagskvällen i S:t Laurentii kyrka med Laude Novella, berättar Lars Jonsson, projektledare för musikfestivalen.

– Årets tema är Heliga Birgitta och hennes tid, alltså 1300-tal.

Sedan rullar det på med en fredagskonsert, också den i S:t Laurentii kyrka.

– Då gästspelar två kvinnor från Finland som kallar sig Duo Medieval. De har framträtt på tidigare festivaler men i andra konstellationer och spelar sånger av Hildegard av Bingen som ju levde lite tidigare än Birgitta, säger Lars Jonsson.

På lördagen fortsätter konsertprogrammet i nämnda kyrka med Akantus som kommer att spela spansk och italiensk musik från 1400- och 1500-tal.

– På lördagen blir det också ett föredrag med sång i Drothems kyrka som är benämnt "Gaude Birgitta". Det är forskaren och musikern Karin Lagergren som framför det hon kallar en berättarkonsert, upplyser Lars Jonsson som också nämner ett föredrag om det ädla instrumentet säckpipa i S:t Laurentii församlingshem.

– På söndagen kommer så de som varit med i kursen att delta och musicera i gudstjänsten.

Som vanligt kommer Sveriges Radio P2 att finnas på plats för att spela in flera av lördagens och söndagens konserter: dessa kommer att sändas senare under året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa